Τελικός ενισχυτής Audiophony SMi-1500 – Review

Ο ενισχυτής της Audiophony SMI-1500 είναι το τελευταίο και ισχυρότερο μοντέλο της σειράς ενισχυτών SMI. Όλοι οι ενισχυτές SMi της Audiophony είναι ενισχυτές ήχου με πολύ χαμηλό βάρος και συνεπώς μεγάλη φορητότητα, ενώ το δυνατό τους σημείο είναι ο συνδυσμός της αναλογικής με την ψηφιακή τεχνολογία. Οι τεχνικοί του εξειδικευμένου service του DJShop άνοιξαν και μελέτησαν κάθε λεπτομέρεια στο εσωτερικό του ενισχυτή ήχου SMi1500. Αφού μελέτησαν προσεκτικά την κατασκευή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σκεφτήκαμε να κάνουμε και κάποιες μετρήσεις για να έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη του επαγγελματικού ενισχυτή ήχου της Audiophony SMi1500. Το αποτέλεσμα; Το review του SMI-1500 που ακολουθεί.


Εσωτερικό μέρος ενισχυτή:


Παρατηρώντας τον ενισχυτή της Audiophony SMi1500 εκ των έσω σίγουρα μας δημιουργείται η εντύπωση πως πρόκειται για πολύ προσεγμένη κατασκευή με υψηλές προδιαγραφές αντοχής και λειτουργικότητας. Η Γαλλική εταιρεία Audiophony έχει χρησιμοποιήσει υλικά υψηλής ποιότητας για την κατασκευή του εσωτερικού του SMI-1500. Ο SMi1500 διαθέτει πλακέτες εποξικές υψηλής αντοχής, σύστημα ψύξης με απευθείας ανεμιστήρες πάνω στις αρκετά μεγάλες ψήκτρες απαγωγής θερμότητας των τρανζίστορ εξόδου και δυνατό σασί με προφίλ αλουμινίου. Πιο συγκεκριμένα συναντήσαμε:


• Η διάταξη τροφοδοσίας και μονάδων εισόδων εξόδων στο εσωτερικό μέρος του SMi1500 είναι συμμετρική για σωστή κατανομή του βάρους.

 Εσωτερικό μέρος του ενισχυτή SMI-1500 

 

 
• Οι ψήκτρες είναι καλυμμένες με ειδικά μονωτικά υλικά για την σωστή ροή του παραγόμενου αέρα από τους ανεμιστήρες και την καλύτερη ψύξη των τρανζίστορ εξόδου.

 Οι καλυμμένες ψήκτρες του ενισχυτή.


• Με το ίδιο μονωτικό είναι καλυμμένη και η ψήκτρα των fet ισχύος για την αποφυγή διαρροής στο σασί.
• Το χαμηλό βάρος του SMi1500 οφείλεται στο πολύ ισχυρό παλμοτροφοδοτικό που τροφοδοτεί με τις απαραίτητες τάσεις τον ενισχυτή σε διάταξη Η (Class H).
• Οι μονάδες εξόδου, τροφοδοσίας και εισόδων είναι σε ξεχωριστές πλακέτες, ώστε να μπορούν να αντικατασταθούν ή να επισκευαστούν εύκολα.
• Οι ανεμιστήρες ψύξης λειτουργούν σε πολύ χαμηλή ταχύτητα σε κρύα κατάσταση λειτουργίας και ανεβάζουν στροφές για μεγαλύτερη ροή αέρα βάσει της παραγόμενης θερμοκρασίας από τα τρανζίστορ εξόδου.
Πυκνωτές εξομάλυνσης υψηλής ποιότητας με αντοχή 105 βαθμούς.
• Μου αρέσουν οι υπενθυμίστηκες ενδείξεις υψηλής τάσης ειδικά στο παλμοτροφοδοτικό καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια του ελέγχου ή της επισκευής ξεχνιέμαι και ακουμπώ τους πυκνωτές ανόρθωσης του πρώτου σταδίου με αποτέλεσμα τα 100-300V που αποθηκεύονται στους πυκνωτές να εκφορτίζονται στα χέρια μου ή τα δάκτυλά μου!
• Η πλακέτα εισόδου είναι σε τυπωμένο κύκλωμα με υλικά SMD για την μείωση του όγκου.
• Οι αντιστάσεις ακριβείας metal film, οι οποίες είναι απαραίτητες για να έχουμε ακρίβεια στο ηλεκτρονικό του κύκλωμα.


Μπροστινό τμήμα ενισχυτή:


Στο μπροστινό τμήμα του ενισχυτή, και πιο συγκεκριμένα στο δεξί και αριστερό άκρο του, προεξέχουν τα rackmount brackets, για την στήριξη και τοποθέτηση του SMi-1500 σε ένα standard rack case 19". Ο χώρος που καταλαμβάνει ο ενισχυτής σε ύψος μέσα στο case είναι 2 rack units (2U) δηλαδή 889mm. Επιπλέον στα δύο άκρα υπάρχουν οι δύο χειρολαβές του ενισχυτή Smi-1500, που βοηθούν ακόμα περισσότερο την ήδη εύκολη μεταφορά του.


Ο διακόπτης on-off βρίσκεται τοποθετημένος και προστατευμένος κάτω από το δεξί χερούλι, και έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να ανοίξει ή να κλείσει ο ενισχυτής από κάποια απρόσεχτη κίνηση. Στα αριστερά του διακόπτη υπάρχουν τα ενδεικτικά led Power on και off, ώστε να γνωρίζει ο χρήστης πότε ο ενισχυτής βρίσκεται σε λειτουργία και πότε είναι κλειστός.


Στο κέντρο του ενισχυτή SMi 1500, βλέπει κανείς τα δύο ρυθμιστικά της ευαισθησίας του ενισχυτή και τα ενδεικτικά led. Πιο συγκεκριμένα:


• Ρυθμιστικά ευαισθησίας εισόδου του ενισχυτή. Αξίζει να τονίσουμε πως δεν κάνουν κάποια ενίσχυση αλλά μειώνουν το σήμα στην είσοδο του ενισχυτή (για σχετικές πληροφορίες μπορείτε ανατρέξετε στο άρθρο του DJShop «Γιατί καίγονται τα ηχεία»)
• Ένδειξη κατάστασης λειτουργίας, όταν έχει γίνει επιλογή από τον πίσω διακόπτη bridged, parallel και εφόσον είναι στην θέση stereo δεν ανάβει κανένα από αυτά τα δύο.
• Ένδειξη σήματος στην είσοδο του ενισχυτή χρώματος πράσινο.
• Ένδειξη clip σημείου υπεροδήγησης εισόδου χρώματος κόκκινο και ενεργοποίησης των limiter εισόδου.
• Ένδειξη protect με κόκκινο χρώμα η οποία ενεργοποιείται οποτεδήποτε ενεργοποιείται το κύκλωμα προστασίας του ενισχυτή. Βραχυκύκλωμα, υπερθέρμανση, παρουσία συνεχούς τάσης στην έξοδο, υπερθέρμανση και υπερφόρτωσης. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως οι προστασίες είναι ανεξάρτητες για το κάθε κανάλι.Η μπροστινή όψη του τελικού ενισχυτή της Audiophony SMi1500


Πίσω πλευρά του ενισχυτή:


Στο πίσω μέρος του ενισχυτή της Audiophony SMi1500 παρατηρούμε τις εισόδους σήματος σε θηλυκό XLR, καρφί 1/4" TRS balanced και RCA για τους πιο ερασιτέχνες χρήστες ή για τον mobile DJ. Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους μας –τουλάχιστον μια φορά- να ξεχάσουμε το απαραίτητο καλώδιο RCA XLR, όπου στην περίπτωση που χρησιμοποιούμε τον τελικό ενισχυτή SMi1500 δεν είναι και το τέλος του κόσμου, αφού αντί να τρέχουμε να πάρουμε το ξεχασμένο καλώδιο RCA XLR, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα οποιοδήποτε καλώδιο RCA RCA.


Τίθεται, όμως, ένα ζήτημα, όσον αφορά τη θύρα RCA στο πίσω μέρος του ενισχυτή SMi1500. Ενώ φαίνεται να υπάρχει link μεταξύ όλων αυτών των τύπων βυσμάτων εισόδου, σε δοκιμή που πραγματοποίησα διαπίστωσα το αντίθετο. Πιο συγκεκριμένα, το RCA δεν έχει απευθείας ένωση με τα άλλα δύο βύσματα, οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως link. Η θύρα RCA είναι unbalanced και υπάρχει και ένα επιπλέον στάδιο στο κύκλωμα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραλληλισθεί σήμα μέσω του RCA. Άρα παραλληλισμός ενισχυτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο από το XLR και Jack.


Η επιλογή ευαισθησίας εισόδου που έχει ο ενισχυτής της Audiophony SMI-1500 έχει τρεις επιλογές. Οι επιλογές αυτές είναι οι ακόλουθες:


• 0,775V όταν έχουμε πλήρη ισχύ εξόδου με σήμα των 0dB από την έξοδο του μίκτη
• 1V όταν έχουμε πλήρη ισχύ εξόδου με περίπου σήμα των +3dB από την έξοδο του μίκτη
• 1,4V όταν έχουμε πλήρη ισχύ εξόδου με περίπου σήμα των +6dB από την έξοδο του μίκτη.


Επιπλέον στο πίσω μέρος του SMI-1500 μπορούμε να διακρίνουμε το διακόπτη ενίσχυσης χαμηλών συχνοτήτων low boost +6dB στους 80Hz. Είναι μια χρήσιμη λειτουργία, καθώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις χαμηλές συχνότητες στην περίπτωση που δεν έχουμε sub.


Μια επιπρόσθετη δυνατότητα που έχει ο τελικός ενισχυτής της Audiophony SMi1500 είναι η δυνατότητα επιλογής κατάστασης λειτουργίας του ενισχυτή με τη βοήθεια ενός διακόπτη. Bridged μπορεί να γίνει ο ενισχυτής ένα κανάλι γεφυρώνοντας τα δύο κανάλια και δημιουργώντας έναν μονοκάναλο ενισχυτή με ισχύ 1x 2000W RMS @ 4Ω ή 1x 1500W RMS @ 8Ω bridged. Είσοδος από το κανάλι 1 και ρύθμιση ισχύος από το αντίστοιχο ποτενσιόμετρο κανάλι ένα. Έξοδος για το ηχείο από τα δύο θετικά του καναλιού 1 και 2 αντίστοιχα.


Στην περίπτωση που θέλουμε να παραλληλίσουμε τις εισόδους του ενισχυτή, αποφεύγοντας τη χρήση εξωτερικού καλωδίου χρησιμοποιούμε την επιλογή parallel. Πιο συγκεκριμένα με την επιλογή parallel του SMI-1500 βάζουμε μία είσοδο και παραλληλίζουμε και τις δύο εισόδους.


Τέλος, στο πίσω μέρος του ενισχυτή SMi1500 χωροθετείται και η επιλογή stereo. Η λειτουργία stereo χρησιμοποιείται πολύ συχνά στους ενισχυτές, αφού τα δύο κανάλια του ενισχυτή είναι ανεξάρτητα. Η σύνδεση αυτή είναι η κλασσική καθώς το δεξί και αριστερό σήμα από τον dj μίκτη μας προς την είσοδο του ενισχυτή και αντίστοιχα στην έξοδο του ενισχυτή το δεξί και αριστερό επαγγελματικό ηχείο για ακρόαση μουσικής σε στερεοφωνία.

 Πίσω όψη του τελικού ενισχυτή SMI-1500


Οι μετρήσεις:


Λειτουργήσαμε τον SMI-1500 για αρκετές ώρες σε ημιτονοειδές σήμα με ωμικό φορτίο εξόδου των 4Ω χωρίς να παρατηρηθεί κάποια διακοπή λόγω υπερθέρμανσης.
Βέβαια, δεδομένου ότι το κύκλωμα του SMi1500 είναι αναλογικό, η θερμοκρασία στην ψήκτρα ανέρχεται κατά μέσο όρο στους 75 βαθμούς Κελσίου. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της χαμηλότερης απόδοσης ~70% που έχουν τα κυκλώματα τάξης Η-ΑΒ σε σχέση με τα κυκλώματα τάξης D, τα οποία έχουν απόδοση ~90%.
Πραγματοποιήσαμε μετρήσεις στον SMI-1500 σε μέγιστη ισχύ εξόδου 1 KΗz με τα δύο κανάλια ταυτόχρονα και ωμικό φορτίο 4Ω.

 

 

Μέτρηση στον SMi1500 σε μέγιστη έξοδο 1KHz


Η ισχύς εξόδου η οποία μετρήθηκε με τα δύο κανάλια του ενισχυτή σε πλήρη ισχύ στον 1kHz και με το limiter σε λειτουργία, ήταν 697W RMS @ 4Ω. Αυτή η ισχύς είναι μικρότερη από αυτή που αναφέρει ο κατασκευαστής αλλά είναι στα επιτρεπτά όρια, καθώς όλοι οι κατασκευαστές ενισχυτών έχουν την τάση να αναφέρουν μεγαλύτερες ισχύς από τις πραγματικές. Εδώ θα μπορούσα να συμπληρώσω οτι η διαφορά αυτή στην ισχύ μπορεί να οφείλετε και στους πολύ καλούς limiter που διαθέτει ο ενισχυτής της Audiophony, οι οποίοι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παραμόρφωσης με τίμημα ίσως τον πρόωρο περιορισμό της ισχύς.

 
Η απόκριση συχνότητας είναι απόλυτα επίπεδη και ισορροπημένη. Η φάση έχει ελαφριά απόκλιση στις πολύ χαμηλές και στις πολύ υψηλές συχνότητες.

 


Μέτρηση MLS στον Audiophony SMI-1500
Μέτρηση με σάρωση ημιτονοειδούς σήματος


Ο θόρυβος είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, αν και είναι ανεβασμένος στις χαμηλές συχνότητες.

Μέτρηση ενδογενούς θορύβου


Η παραμόρφωση του ενισχυτή είναι σε αρκετά χαμηλά επίπεδα αλλά παρουσιάζει αυξητική τάση στις υψηλές συχνότητες.
Μέτρηση παραμόρφωσης ενισχυτή

Μέτρηση με ημιτονοειδές σήμα 1KHz δεν δείχνει καμία παραμόρφωση ή αλλοίωση στο σήμα.

 


Μέτρηση με ημιτονοειδές σήμα

 Μέτρηση FFT ημιτονοειδούς σήματος 1KHz


Καθώς ο ενισχυτής SMi1500 έχει πολύ καλό limiter, για να μπορέσουμε να πετύχουμε παραμόρφωση, έπρεπε να δώσουμε πάνω από 15V στην είσοδο, ώστε να ξεκινήσει ψαλιδισμός στο σήμα. Το limiter μειώνει πάρα πολύ καλά σε περίπτωση υπερφόρτωσης της εισόδου και για το λόγο αυτό θεωρείται ως μια πάρα πολύ καλή προστασία για τα ηχεία.

 Μέτρηση με ημιτονοειδές σήμα 1KHz πέρα της ανοχής εισόδου με αποτέλεσμα την παραμόρφωση

Μέτρηση FFT Ημιτονοειδούς σήματος 1KHz με ένδειξη αρμονικών από παραμόρφωση

 


Σε δοκιμή με τετράγωνο σήμα δεν παρατηρούμε ιδιαίτερες αλλοιώσεις.
Δοκιμή FFT του SMi1500 με τετράγωνο σήμα χωρίς ιδιαίτερες αλλοιώσεις

 


Η μέτρηση με σήμα ημιτονοειδές Burst. Δεν έχει καμία αλλοίωση και έχει πολύ καλή απόσβεση.
Μέτρηση με σήμα ημιτονοειδές Burst


Τι μας άρεσε:


Το βάρος του


Ο ενισχυτής ήχου SMi1500 της Audiophony έχει πολύ χαμηλό βάρος, ένα χαρακτηριστικό που τον καθιστά ιδανικό για mobile χρήση. Το βάρος του τελικού ενισχυτή SMi1500, που φτάνει μόλις τα 9,2 κιλά, που οφείλεται στη νέα τεχνολογία παλμοτροφοδοτικών, αποτέλεσε την αιτία για να θυμηθώ στιγμές από το παρελθόν, τότε που τα μηχανήματα ήταν πολύ βαριά. Η μεταφορά των παλιότερων βαριών μηχανημάτων ηχητικού εξοπλισμού σίγουρα ήταν πιο δύσκολη και με αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα μας, αφού η σπονδυλική στήλη και ιδιαίτερα η περιοχή της μέσης καταπονείτε πολύ. Ευτυχώς, όλα αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν, αφού με το χαμηλό βάρος των πιο σύγχρονων μηχανημάτων, μπορείς να βάλεις αρκετά κομμάτια σε rack χωρίς αυτό να γίνεται ασήκωτο.

 

Το στάδιο εξόδου τάξης "Η"


Ένα εξίσου θετικό στοιχείο του τελικού ενισχυτή της Audiophony SMi1500 αποτελεί και η τάξη Η του σταδίου εξόδου του, ενώ τα πιο μικρά μοντέλα της σειράς τελικών ενισχυτών SMI SMI-600 και SMI-1000 λειτουργούν σε τάξη ΑΒ. Αυτό αποτελεί ένα πολύ καλό πλεονέκτημα του SMI-1500 όσον αφορά στην ποιότητα ήχου, καθώς δεν γίνεται μετατροπή-ψηφιοποίηση του αναλογικού σήματος όπως συμβαίνει σε ψηφιακούς ενισχυτές τάξης D. Εξάλλου υπάρχει μια θεωρία, σύμφωνα με την οποία στον ήχο και ειδικά στις υψηλές συχνότητες οι αναλογικοί ενισχυτές αποδίδουν ένα πιο ζεστό ηχητικό αποτέλεσμα και όχι τόσο άγριο.


Η υψηλή ποιότητα κατασκευής


Ο ενισχυτής SMI-1500 της Audiophony χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα κατασκευής και διαθέτει πλήρη συστήματα προστασίας. Πιο συγκεκριμένα, ο SMi1500 διαθέτει σύστημα προστασίας από υπερθέρμανση, από υπερφόρτωση, από βραχυκύκλωμα, καθώς επίσης διαθέτει και πολύ καλό limiter στην είσοδο. Έχουμε ήδη αναλύσει τη σπουδαιότητα των περιφερειακών μηχανημάτων στη συνολική λειτουργία και ποιότητα του τελικού αποτελέσματος μέσω του άρθρου του «Audio Compressors, γνωριμία με τη συμπίεση ήχου».


Συνοψίζοντας


Έχοντας φτάσει στο τέλος της αναλυτικής περιγραφής και της ανάλυσης των μετρήσεων, θεωρώ σημαντικό να σχολιάσω το γεγονός ότι ο ενισχυτής της Γαλλικής εταιρείας Audiophony SMI-1500 έχει καλές μετρήσεις και με αποτελέσματα, τα οποία είναι πολύ κοντά στις μετρήσεις του κατασκευαστή. Αν είσαι μουσικός, mobile dj ή εγκαταστάτης και θέλεις έναν ενισχυτή ήχου με χαμηλό βάρος για εύκολη μεταφορά, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής που να συνδυάζει την αναλογική με την ψηφιακή τεχνολογία, τότε ίσως ο τελικός ενισχυτής της Audiophony SMi1500 να είναι αυτό που ζητάς. Ένα μηχάνημα με άριστη σχέση ποιότητας / τιμής και πάντα με την χρυσή εγγύηση του DJShop και την πολύ αξιόπιστη after sales support του DJShop. Στο on-line κατάστημα του DJShop μπορείτε να βρείτε όλη την σειρά των ενισχυτών SMI της Audiophony.

 

Σχετικά Προϊόντα

Εικόνα της AUDIOPHONY SMi1500 ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΗΧΟΥ
SMi1500 τελικός ενισχυτής 2x 1000W RMS @ 2Ω, από την AUDIOPHONY, με παλμοτροφοδοτικό για μικρό βάρος και ενισχυτική μονάδα Class H. O Smi1500 ζυγίζει μόλις 9.2kg, διαθέτει limiter, λειτουργία parallel-stereo-bridge, line in σε RCA/JACK/XLR, 19”/2U.
0 Reviews

  AUDIOPHONY SMi1500 ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΗΧΟΥ

  BESTSELLER
  SOAMP122
  Άμεσα διαθέσιμο
  €519,00
  €544,96