SR-12A το Νέο Αυτοενισχυόμενο Ηχείο της Audiophony

SR-12A το νέο αυτοενισχυόμενο ηχείο της AUDIOPHONY. Το ακούσαμε και μας άρεσε πολύ! Όλα τα χαρακτηριστικά του είναι αξιοσημείωτα, όπως είναι η ισορροπημένη απόκριση συχνοτήτων, το όμορφο design, η καλή ποιότητα κατασκευής. Η γενική εικόνα που έχουμε σχηματίσει για το Audiophony SR-12A είναι ότι πρόκειται για ένα αυτοενισχυόμενο ηχείο, άξιο συνεχιστή της σειράς ενεργών ηχείων ACUTE της Audiophony με αισθητά χαμηλότερο βάρος και καλύτερη ποιότητα ήχου. Δεν θα μπορούσαμε να μην επισημάνουμε πως και σε αυτή την περίπτωση, η Γαλλική εταιρεία Audiophony διατηρεί άριστη σχέση value for money, αφού το ενεργό ηχείο SR-12A συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο την πολύ καλή ποιότητα με την πολύ προσιτή τιμή! Συγκρίναμε το Audiophony SR-12A με άλλα ηχεία, όπου τελικά το συμπέρασμά μας ήταν πως το ολοκαίνουργιο SR-12A μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί και να κονταροχτυπηθεί -όσο αναφορά την ποιότητα του ήχου- με τα ηχεία της πολύ πετυχημένης Αμερικάνικης εταιρείας Electrovoice, εξασφαλίζοντας ένα ηχητικό αποτέλεσμα που πραγματικά μας εξέπληξε!

 

Audiophony SR-12A –Πίσω όψη

Παρατηρώντας την πίσω όψη του αυτοενισχυόμενου ηχείου Audiophony SR-12A, μπορούμε να δούμε ότι έχει ένδειξη power signal (σήμα στην είσοδο) και σαφώς ένδειξη clip υπεροδήγησης εισόδου. (Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε χειριστής οφείλει να γνωρίζει τα όρια του ηχητικού συστήματος και φυσικά να μην ξεχνάμε πως ο καλύτερος κριτής είναι το αυτί μας!).

Επιπλέον, στην πίσω όψη του Audiophony SR-12A μπορούμε να παρατηρήσουμε την είσοδο σήματος σε XLR combo, στην οποία μπορεί να μπει XLR ή jack καρφί balanced, και την έξοδο σήματος thru για σύνδεση άλλου αυτοενισχυόμενου ηχείου ή τελικού ενισχυτή.

Level ρύθμιση έντασης εισόδου θα δούμε επίσης στην πίσω όψη του αυτοενισχυόμενου ηχείου Audiophony SR-12A. Θα μπορούσε βέβαια- για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα- να υπάρχει ένδειξης στάθμης 0dB, όταν έχουμε την επιλογή line.

Το αυτοενισχυόμενο ηχείο Audiophony SR-12A μας δίνει την δυνατότητα να επιλέξουμε τη χροιά του ήχου ανάλογα με την επιθυμητή χρήση του ηχείου. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να επιλέξουμε FLAT θέση για γενική χρήση, LIVE θέση για χρήση σε live εφαρμογές και ζωντανή μουσική, DJ ρύθμιση για χρήση DJ, VOCAL ρύθμιση για χρήση φωνής, ομιλίας ή τραγούδι. Παρακάτω, ακολουθούν μετρήσεις συχνότητας για τις αντίστοιχες θέσεις.

Το ενεργό ηχείο SR-12A μας δίνει τη δυνατότητα επιλογής εισόδου Mic / line. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που θέλει ο χρήστης να συνδέσει με το ηχείο της Audiophony μια κονσόλα ή ένα dj μίκτη, θα επιλέξει την είσοδο Line, ενώ στην περίπτωση που θέλει να συνδέσει το SR-12A με ένα ενσύρματο μικρόφωνο απευθείας για ομιλία, θα χρησιμοποιήσει την είσοδο mic.

Διακόπτη ground loop- γείωσης διαθέτει επιπλέον το αυτοενισχυόμενο ηχείο της Audiophony SR-12A, ένας διακόπτης πολύ χρήσιμος- ειδικά για ενεργά ηχεία. Στην περίπτωση που έχουμε βρόγχο γείωσης με έντονο βόμβο, το SR-12A έχει την δυνατότητα να απομονώσει τη γείωση σήματος από τη γείωση ρεύματος, ώστε να σπάσει το βρόγχο γείωσης. Αυτό που μόλις περιγράψαμε, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο και οφείλεται στο γεγονός ότι η γείωση που παίρνει ένα ηχείο από την μακρινή πρίζα τροφοδοσίας σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη απόσταση καλωδίου συντελούν στη δημιουργία βρόγχου. Σε αυτ΄σ τις περιπτώσεις και για να αποφύγουμε τη δημιουργία βρόγχων λόγω των πολύμετρων καλωδίων συνιστάται η χρήση DI-BOX. Ο διακόπτης ground loop που διαθέτει το Audiophony SR-12A, επομένως είναι και αυτός που μπορεί να δώσει τη λύση, σπάζοντας αυτόν τον ατελή κύκλο.

Διακόπτης για την ενεργοποίηση του ενδεικτικού σήματος LED στην πρόσοψη του SR-12A. Πρόκειται για έναν διακόπτη, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος ο χρήστης την ενεργοποίηση της φωτεινής ένδειξης LED ή την απενεργοποίησή του. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια ωραία δυνατότητα του συγκεκριμένου ηχείου της Audiophony, αφού υπάρχει η ευελιξία επιλογής ανάλογα με το προσωπικό γούστο του χρήστη.

 

Λογότυπο Audiophony με φωτεινή ένδειξη LED στην πρόσοψη του SR-12A

Μια πρόσθετη δυνατότητα του ενεργού ηχείου SR-12A αποτελεί η επιλογή που δίνει στο χρήστη για την ενεργοποίησης του υψηπερατού φίλτρου –Hi Pass Filter κάτω από τα 75Hz. Η ενεργοποίηση του υψηπερατού φίλτρου στο SR-12A γίνεται μέσω συγκεκριμένου διακόπτη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ηχείου. Στην περίπτωση που έχουμε κάποιο ενεργό sub και έχουμε αρκετά καλή κάλυψη χαμηλών συχνοτήτων δεν υπάρχει λόγος οι δορυφόροι μας να καταπονούνται με τις χαμηλές συχνότητες, οπότε μπορούμε να τις περιορίσουμε με αυτό το φίλτρο.

Τέλος, όπως ήταν και το αναμενόμενο το αυτοενισχυόμενο ηχείο της Audiophony SR-12Aδιαθέτει διακόπτη ενεργοποίησης Power ON/OF, γενική εξωτερική ασφάλεια και βύσμα τροφοδοσίας DIN.

 

Πίσω όψη του ενεργού ηχείου Audiophony SR-12A

Ρίχνοντας μια ματιά στο εσωτερικό του Audiophony SR-12A

Σαν μια πρώτη γενική εικόνα, το νέο αυτοενισχυόμενο ηχείο της Audiophony SR-12A φαίνεται να έχει πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Πρόκειται για ένα ηχείο με εποξικές πλακέτες αντοχής, με υλικά ναι μεν κινέζικης προέλευσης, αλλά με πολύ καλές προδιαγραφές, όπως είναι για παράδειγμα πυκνωτές εξομάλυνσης 105C, φίλτρο στην τροφοδοσία και καλά κολλημένα υλικά και καλώδια με φερίτες κατά των παρασίτων και θορύβων από το παλμοτροφοδοτικό.

Παρόλο που το SR-12A είναι αυτοενισχυόμενο ηχείο, το βάρος του είναι ιδιαίτερα χαμηλό και αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην τροφοδοσία switching (παλμοτροφοδοτικό) καθώς και στην Class D ψηφιακή ενισχυτική μονάδα.

Το νέο ηχείο της Audiophony SR-12A είναι αυτοενισχυόμενο και μάλιστα bi-amp, το οποίο σημαίνει πως έχει 2 ενισχυτικές μονάδες. Πιο συγκεκριμένα το SR-12A διαθέτει ενισχυτή woofer τάξης class D & ενισχυτή υψηλών συχνοτήτων ΑΒ. Ο ενισχυτής υψηλών συχνοτήτων ΑΒ είναι ιδανικός για τις υψηλές συχνότητες, δεδομένου πως ο τελικός ήχος που εξασφαλίζει είναι πιο μαλακός και υψηλότερης ποιότητας.

Όλη η κατασκευή του SR-12A είναι SMD. Η SMD κατασκευή ναι μεν συμβάλλει στο μικρότερο μέγεθος του ενεργού ηχείου, καθώς και στο μικρότερο βάρος του, αλλά αυξάνει το βαθμό δυσκολίας της επισκευής του. Ευτυχώς, όμως, η πολύ καλή υποστήριξη από τον κατασκευαστή με ανταλλακτικές πλακέτες αντικατάστασης σε συνδυασμό με τις υψηλές υπηρεσίες service του DJShop καθιστούν την επισκευή του Audiophony SR-12A μια υπόθεση ρουτίνας.

Εσωτερική πλακέτα του αυτοενισχυόμενου ηχείου Audiophony SR-12A

Εσωτερικό αυτοενισχυόμενου ηχείου Audiophony SR-12A – φίλτρα, καλώδια

Εσωτερικό του ενεργού ηχείου Audiophony SR-12- τροφοδοσία switching

Ρίχνοντας μια ματιά εκ των έσω στο SR-12A δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε το Driver του ηχείου, το οποίο, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε εν ιδίοις σώμασι από την κάτωθεν φωτογραφία, είναι ιδιαίτερα στιβαρό, βιδωτό, με μεγάλο μαγνήτη, στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ισχύ του- και διαθέτει και καπάκι από αλουμίνιο.

 

Στιβαρό βιδωτό driver του SR-12A με μεγάλο μαγνήτη

Driver SR-12A υψηλής ποιότητας

Όσον αφορά το μεγάφωνο του ενεργού ηχείου Audiophony SR-12A είναι χαμηλών συχνοτήτων, στιβαρό, με μεγάλο μαγνήτη –με μέγεθος που ισοδυναμεί σχεδόν με το μέγεθος του μεγαφώνου, ένα χαρακτηριστικό που συνεπάγεται τη μεγάλη του ισχύ. Το μεγάφωνο του SR-12A διαθέτει αεριζόμενο vented gap για καλύτερη θερμοαπαγωγή, δυνατές σκληρές αναρτήσεις, κορδόνια σε σωστή θέση & αρκετά στιβαρό spider. Ίσως, αν το μεγάφωνο του SR-12A διέθετε ένα πιο ισχυρό σασί, να μπορούσαμε να μιλήσουμε για το ιδανικό μεγάφωνο ενός αυτοενισχυόμενου ηχείου. Μια σημαντική επισήμανση αποτελεί το γεγονός ότι τα φις σύνδεσης του woofer διαθέτουν ασφάλεια για αποφυγή αποσύνδεσης τους από το μεγάφωνο, λόγω των κραδασμών και των ταλαντώσεων του μεγαφώνου.

 

Woofer του SR-12A στιβαρό και χαμηλών συχνοτήτων

Μαγνήτης woofer του SR-12A με μέγεθος που σχεδόν ισοδυναμεί με το μέγεθος του woofer

Στιβαρά το Spider και τα κορδόνια του woofer του SR-12A

Woofer με αεριζόμενο vented gap

Δοκιμαστικές μετρήσεις με το αυτοενισχυόμενο ηχείο Audiophony SR-12A

 

MLS μέτρηση απόκρισης συχνοτήτων στην θέση FLAT.

 

 Πολύ καλή και ισορροπημένη απόκριση με εμφανή βυθίσεις από το πρόβλημα χώρου. Μην σας τρομάζει η βύθιση στους 160Hz καθώς είναι πρόβλημα του χώρου μου. Πλέον δεν έχω χώρο πουθενά να μετράω καθώς τα ανταλλακτικά και τα εμπορεύματα είναι παντού ακόμα και στο service!!! Ελπίζω σύντομα να βρω καλύτερο χώρο και να τον μονώσω κατάλληλα!

 

Mls μέτρηση στη θέση flat

RTA μέτρηση απόκρισης συχνοτήτων.

Η μέτρηση με RTA μας δείχνει την ισορροπία που προσφέρει το Audiophony SR-12A και τη δυνατότητα του να κατέβει μέχρι τα 50Hz. Η βύθιση των 160Hz σας υπενθυμίζω ότι οφείλεται σε προβλήματα μόνωσης του χώρου! Επίσης παρατηρούμε τη βύθιση από την μετάβαση των συχνοτήτων του woofer με την κόρνα.

 

Μέτρηση rta

Μέτρηση του Audiophony SR-12A με ημιτονοειδή σάρωση συχνοτήτων.


Η ισορροπία των συχνοτήτων που παρατηρούμε στη συγκεκριμένη μέτρηση είναι εμφανής, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις υπόλοιπες μετρήσεις των συχνοτήτων του SR-12A. Επιπλέον, μπορούμε να διακρίνουμε τη δεύτερη & τρίτη αρμονική παραμόρφωση στις αντίστοιχες συχνότητες. Μην τρομάζεις με τις καμπύλες με της 2ης και 3ης αρμονικής παραμόρφωσης, οι οποίες έχουν ενισχυθεί κατά 10db για να φαίνονται στο γράφημα. Στο παρακάτω διάγραμμα μπορούμε να παρατηρήσουμε ξεκάθαρα και τις ανακλάσεις που επηρεάζουν την μέτρηση, όπως είναι για παράδειγμα πάλι οι 160Hz.

 

Μέτρηση sin-thd

MLS μέτρηση του Audiophony SR-12A στη θέση DJ.

Μετρήσεις στο SR-12A, όσον αφορά συχνότητα απόκρισης στην θέση DJ. Ενισχυμένες χαμηλές συχνότητες και υψηλές συχνότητες κατά 6dB.

 

Μετρήσεις mls στη θέση DJ

MLS μέτρηση του Audiophony SR-12A στη θέση LIVE.

 

Μετρήσεις του αυτοενισχυόμενου ηχείου Audiophony SR-12A, όσον αφορά τη συχνότητα απόκρισης στην θέση LIVE. Ενισχυμένες χαμηλές συχνότητες και υψηλές κατά 3dB.

 

Mls μέτρηση στη θέση live

MLS μέτρηση του Audiophony SR-12A στη θέση VOCAL.

Μετρήσεις όσον αφορά τη συχνότητα απόκρισης του ενεργού ηχείου Audiophony SR-12A στην θέση VOCAL. Μείωση στις χαμηλές συχνότητες κατά 10dB. Αυτό βοηθά πολύ για κάποια γρήγορη εγκατάσταση ενός ηχείου για απλή ομιλία άμεσα & γρήγορα.

 

Mls μετρήσεις στη θέση vocal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Προϊόντα

Εικόνα της AUDIOPHONY SR-10A ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ
AUDIOPHONY αυτοενισχυόμενο επαγγελματικό ηχείο ιδανικό για φορητές εγκαταστάσεις και mobile DJs. Bi-amp class D & AB ενισχυτές, ισχύς 300W RMS / 600W max, woofer 10”, tweeter 1”, balanced είσοδος (line/mic), 4 EQ presets, 90°x45°, 55Hz–20KHz, 13.4Kg.
0 Reviews

  AUDIOPHONY SR-10A ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ

  SOSPA161
  Άμεσα διαθέσιμο
  €299,00
  €313,96
  Εικόνα της AUDIOPHONY SR-12A ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ
  AUDIOPHONY αυτοενισχυόμενο επαγγελματικό ηχείο ιδανικό για φορητές εγκαταστάσεις και mobile DJs. Bi-amp class D & AB ενισχυτές, ισχύς 400W RMS / 800W max, woofer 12”, tweeter 1.35”, balanced είσοδος (line/mic), 4 EQ presets, 90°x45°, 45Hz–20KHz, 19.2Kg.
  1 Reviews

   AUDIOPHONY SR-12A ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ

   BESTSELLER
   SOSPA162
   Άμεσα διαθέσιμο
   €359,00
   €376,95
   Εικόνα της AUDIOPHONY SR-15A ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ
   AUDIOPHONY αυτοενισχυόμενο επαγγελματικό ηχείο ιδανικό για φορητές εγκαταστάσεις και mobile DJs. Bi-amp class D & AB ενισχυτές, ισχύς 400W RMS / 800W max, woofer 15”, tweeter 1.35”, balanced είσοδος (line/mic), 4 EQ presets, 90°x45°, 40Hz–20KHz, 21.1Kg.
   0 Reviews

    AUDIOPHONY SR-15A ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ

    BESTSELLER
    SOSPA163
    Άμεσα διαθέσιμο
    €429,00
    €450,45