Reloop BEATMIX VS Numark MIXTRACK PRO II

Συγκριτικό review των Reloop BEATMIX και Numark MIXTRACK PRO II. Δυο dj midi controllers με πολλά κοινά σημεία. Μια επιλογή “value for money” για κάθε DJ!


Τα midi controllers με κάρτα ήχου Numark MIXTRACK PRO II και Reloop BEATMIX σίγουρα είναι πολύ δημοφιλή στους επαγγελματίες Djs. Τόσο το midi controller με κάρτα ήχου Reloop BEATMIX, όσο και το midi controller με κάρτα ήχου Numark MIXTRACK PRO II είναι αντιπροσωπευτικά παραδείγματα “value for money” και αυτός ίσως να είναι και ο κύριος λόγος που σε μια αναμέτρησή τους, μπορούν να “κονταροχτυπηθούν” μέχρι τελικής πτώσεως! Και επειδή τυγχάνει πολλές φορές να μας ρωτάτε για το ποιό midi controller τελικά υπερισχύει, σκεφτήκαμε να διανύσουμε μαζί αυτή τη διαδρομή μέχρι το τελικό αποτέλεσμα. Το derby ξεκινάει και ο πρώτος υποψήφιος, που θα παρουσιάσουμε είναι το midi controller με κάρτα ήχου της Reloop, Reloop BEATMIX.


Midi controller με κάρτα ήχου Reloop BEATMIX


Το midi controller με κάρτα ήχου Reloop BEATMIX είναι το low entry midi controller της Reloop. Η γερμανική εταιρεία Reloop, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στο συγκεκριμένο midi controller πολύ ικανοποιητικά χαρακτηριστικά, διατηρώντας την τιμή σε πλαίσια πολύ χαμηλά. Το Reloop BEATMIX έχει κάρτα ήχου με πολλές δυνατότητες, οι ρόδες του έχουν πολύ καλή αίσθηση, είναι κατάλληλο-μεταξύ άλλων-για χρήση σε web radio, ενώ σημαντικό είναι πως στη συσκευασία περιλαμβάνεται και η έκδοση LE του λογισμικού για DJs Virtual Dj.


Χαρακτηριστικά του Reloop BEATMIXDj midi controller με κάρτα ήχου Reloop Beatmix


Με μια πρώτη ματιά το Reloop BEATMIX θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κομψό, χωρίς όμως κάποιο ιδιαίτερο εξωτερικό χαρακτηριστικό που να τραβάει το ενδιαφέρον. Μικρών διαστάσεων dj midi controller, ελαφρύ με βάρος μόλις 1,9kg, κάνοντας τη μεταφορά και τη φορητότητά του πολύ εύκολη. Αυτό που ξεχωρίζει κανείς είναι οι 2 υπερμεγέθεις ρόδες jog wheels, οι οποίες είναι πολύ καλής ποιότητας, σταθερές, χωρίς να ταλαντεύονται. Αντίθετα, αισθητή είναι η απουσία pads κι από τα δυο decks του Reloop BEATMIX, κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά την πρακτικότητα του συγκεκριμένου dj midi controller.


Το midi controller με κάρτα ήχου Reloop BEATMIX είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από πλαστικό, με τα μόνα μεταλλικά (αλουμίνια) του μέρη, τις 2 ρόδες του! Στην επιφάνεια εργασία του BEATMIX υπάρχουν HOT CUES, EFFECTS, SAMPLE και LOOP controls, περιστροφικό ποτενσιόμετρο, μέσω του οποίου γίνεται η ρύθμιση έντασης master.


Υποδοχείς του Reloop BEATMIX

 
Υποδοχές σύνδεσης μικροφώνου και ακουστικών του Reloop Beatmix


Στο μπροστινό τμήμα του Reloop BEATMIX υπάρχουν οι υποδοχές για τη σύνδεση του midi controller με ενσύρματο μικρόφωνο και ακουστικά, ενώ διαθέτει ειδικό κουμπί για volume control και διακόπτη on/off, όσο αναφορά στην λειτουργία του μικροφώνου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η μικροφωνική είσοδος έχει τη δυνατότητα απευθείας εισαγωγής στον υπολογιστή, κάτι που το καθιστά κατάλληλο για δημιουργία και κατασκευή web radio.
Έξοδος ήχου master out του Reloop Beatmix


Στο πίσω μέρος του Reloop BEATMIX βρίσκουμε την θύρα usb για σύνδεση του dj midi controller με κάρτα ήχου με υπολογιστή και την έξοδο master για τη σύνδεση του με ενισχυτή και αυτοενισχυόμενα ηχεία. Σημαντικό είναι πως το dj midi controller Reloop BEATMIX δεν χρειάζεται εξωτερικό τροφοδοτικό, αφού είναι usb powered και μπορεί να τροφοδοτείται απευθείας από τον υπολογιστή.


Λειτουργικά προγράμματα DJ που είναι συμβατά με το Reloop BEATMIX


Θα ολοκληρώσουμε, λοιπόν, την παρουσίαση του πρώτου υποψηφίου με τα προγράμματα για DJ, με τα οποία είναι συμβατό και τα οποία μπορεί να ελέγξει το midi controller με κάρτα ήχου Reloop BEATMIX. Και ας αρχίσουμε από το αναμενόμενο software για DJs, που δεν είναι άλλο από το VIRTUAL DJ Pro Full και VIRTUAL DJ LE, το τελευταίο εκ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και στη συσκευασία, ενώ το Reloop BEATMIX μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον έλεγχο του TRAKTOR PRO 2.

 

Συμπέρασμα

Το midi controller με κάρτα ήχου της Reloop, Reloop BEATMIX θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως μια ιδανική λύση για έναν DJ που ξεκινάει και θέλει ένα εργαλείο που να συγκεντρώνει βασικές λειτουργίες και πολύ καλή σχέση ποιότητας και τιμής. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να αποτελέσει και ένα αγαπημένο μηχάνημα και για έναν πιο έμπειρο DJ που αρκείται στα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει το dj midi controller με κάρτα ήχου Reloop Beatmix!
Midi controller με κάρτα ήχου NUMARK MIXTRACK PRO II
Στον αντίποδα βρίσκεται το εξίσου δημοφιλές midi controller με κάρτα ήχου της Numark, MIXTRACK PRO II, που αποτελεί μια εξίσου δελεαστική πρόταση για DJs.
Το midi controller με κάρτα ήχου Numark MIXTRACK PRO II είναι ένα δημοφιλές midi controller στον χώρο του Dj equipment. Η αμερικάνικη εταιρεία Numark στοχεύοντας πάντα στην κατασκευή προϊόντων με υψηλές προδιαγραφές, δημιούργησε το MIXTRACK PRO II, ως μια άκρως ανταγωνιστική λύση, όσο αναφορά την τιμή, διατηρώντας πάντα τα πολύ καλά χαρακτηριστικά.


Χαρακτηριστικά του Numark MIXTRACK PRO II


Dj midi controller με κάρτα ήχου Numark MIXTRACK PRO II


Midi controller από τη Numark με κάρτα ήχου, ελαφρύ, με διαστάσεις που το κατατάσσουν σε μια μεσαία κατηγορία, όσον αφορά το μέγεθος, αυξάνοντας το βαθμό δυσκολίας της αποθήκευσης και της μεταφοράς του. Το midi controller με κάρτα ήχου Numark MIXTRACK PRO II έχει δυο decks, μεγάλη επιφάνεια εργασίας, 16 pads σε κάθε deck, τα οποία, όμως, δεν είναι δυναμικά ευαίσθητα, αλλά απλά pads on/off, σε αντίθεση με τις 2 ρόδες jog wheels, που διαθέτει και είναι μεγάλες, πολύ καλής ποιότητας και με ευαισθησία αφής.


Η κατασκευή του Numark MIXTRACK PRO II είναι εξ΄ ολοκλήρου πλαστική με διάσπαρτες πινελιές ασημένιου χρώματος, κυρίως στα ποτενσιόμετρα, και φωτιζόμενα κουμπιά, που σπάνε τη μονοτονία. Στην επιφάνεια εργασίας του dj midi controller Numark MIXTRACK PRO II διακρίνουμε HOT CUES, EFFECTS, SAMPLE και LOOP controls, ενώ η έλλειψη gain, περιορίζει τις δυνατότητές του. Σαφώς τα προγράμματα dj ρυθμίζουν αυτόματα πλέον το gain, όμως στην περίπτωση που το πρόγραμμα υπολογίσει λάθος την ένταση, ενδέχεται να υπάρξει μεγάλη διαφορά έντασης κατά τη μίξη, ή ακόμα χειρότερα να «ξεμείνει» ο DJ από ένταση!


Τέλος, δεν θα μπορούσαμε, να μη σχολιάσουμε τη θέση του ποτενσιόμετρου master για τη ρύθμιση έντασης, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα ποτενσιόμετρα από τα δυο κανάλια με αποτέλεσμα το συνολικό περιορισμό της πρακτικότητας των συγκεκριμένων πλήκτρων.


Υποδοχείς του Numark MIXTRACK PRO II

 


Υποδοχές σύνδεσης μικροφώνου και ακουστικών του Numark MIXTRACK PRO II


Στο Numark MIXTRACK PRO II οι υποδοχείς για την σύνδεση του midi controller με τα ακουστικά και το μικρόφωνο βρίσκονται στο πλαϊνό τμήμα του midi controller, κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικό, ούτε στην αποθήκευση του, ούτε κατά τη χρήση του. Τέλος, η έξοδος των ακουστικών δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή.


Στο πίσω μέρος του Numark MIXTRACK PRO II βρίσκουμε την θύρα usb για σύνδεση του dj midi controller με κάρτα ήχου με υπολογιστή και την έξοδο master για τη σύνδεση του με ενισχυτή και αυτοενισχυόμενα ηχεία. Όπως συμβαίνει και στο Reloop BEATMIX , έτσι και στο dj midi controller Numark MIXTRACK PRO II, το εξωτερικό τροφοδοτικό δεν είναι αναγκαίο, αφού είναι usb powered και μπορεί να τροφοδοτείται απευθείας από τον υπολογιστή.


Λειτουργικά προγράμματα DJ που είναι συμβατά με το Numark MIXTRACK PRO II


Το dj midi controller με ενσωματωμένη κάρτα ήχου Numark MIXTRACK PRO II είναι κατάλληλο για τον έλεγχο και χειρισμό και των τριών πιο δημοφιλών προγαμμάτων για DJs, TRAKTOR PRO, VIRTUAL DJ PRO και SERATO DJ, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στη συσκευασία περιλαμβάνεται το serato dj intro.

 

Συμπέρασμα


Το Numark MIXTRACK PRO II είναι ένα midi controller της Numark που συγκεντρώνει όλα τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρούνται, ώστε να αποτελεί ένα χρήσιμο μηχάνημα, είτε για έναν αρχάριο DJ, είτε για έναν επαγγελματία dj με συγκεκριμένες απαιτήσεις.

 

 

Σύγκριση βήμα προς βήμα Reloop BEATMIX με Numark MIXTRACK PRO II


Διαφορές στα χαρακτηριστικά


Έχοντας, λοιπόν, ολοκληρώσει την σύναψη γνωριμίας και με τα δυο υποψήφια midi controllers, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια πιο στενή αναμέτρηση. Πιο συγκεκριμένα, το Reloop BEATMIX είναι μικρότερο, ελαφρώς πιο ελαφρύ και με διαστάσεις που του επιτρέπουν την εύκολη αποθήκευση και μεταφορά του, ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί μια τσάντα laptop 15”. Αντίθετα το Numark MIXTRACK PRO II αν και δεν διαφέρει στο βάρος, οι διαστάσεις του είναι αρκετά μεγαλύτερες με αποτέλεσμα η ειδική τσάντα μεταφοράς να είναι αναγκαία!


Στο «φαίνεσθαι» μπορούμε να πούμε πως το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο, γιατί εκτός από το γεγονός ότι και τα δυο dj midi controllers είναι κατασκευασμένα εξ΄ ολοκλήρου από πλαστικό, το Numrk MIXTRACK POR II ναι μεν έχει φωτιζόμενα κουμπάκια και λαστιχένια pads, το Reloop BEATMIX, όμως, έχει πολύ μεγάλες, επιβλητικές ρόδες jog wheels ασημένιου χρώματος.


Διαφορές σχετικά με τα pads και το ποτενσιόμετρο master


Τόσο το midi controller με κάρτα ήχου Reloop Beatmix, όσο και το midi controller με κάρτα ήχου Numark MIXTRACK PRO II έχουν δυο decks στην επιφάνεια εργασίας, διαφέροντας, όμως στα κουμπιά που διαθέτουν. Και ενώ η απουσία pads από το Reloop Beatmix, συντελεί στο να μένει πίσω στην τελική επιλογή, το γεγονός ότι τα pads στο Numark MIXTRACK PRO II είναι απλά on/off κουμπιά και όχι ευαίσθητα δυναμικά, αυτομάτως ελαχιστοποιούν το στιγμιαίο προβάδισμα του Midi controller της Numark!


Επιπλέον, το ποτενσιόμετρο για τη ρύθμιση της έντασης master στο Reloop Beatmix είναι περιστροφικό και σε ιδανικό σημείο πάνω στην επιφάνεια εργασίας, ώστε να μην επηρεάζει την πρακτικότητα του midi controller. Αντίθετα, η χωροθέτηση του αντίστοιχου ποτενσιομέτρου του Numark MIXTRACK PRO II μειώνει την πρακτικότητα των όμορων ποτενσιομέτρων.


Και τα δυο dj midi controllers είναι usb powered, άρα είναι κατάλληλα για mobile djs, με το Reloop BEATMIX να παίρνει ένα προβάδισμα με την καταλληλότητά του για χρήση σε web radio, αφού η μικροφωνική είσοδος έχει την δυνατότητα απευθείας εισαγωγής στον υπολογιστή.


Διαφορά όσον αφορά τη θέση των υποδοχών για τα ακουστικά και το μικρόφωνο


Ένα επιπλέον σημείο στο οποίο πρέπει να σχολιάσουμε είναι και το μέρος που βρίσκονται οι θύρες για την είσοδο του μικροφώνου και των ακουστικών. Στο Dj Midi Controller Numark MIXTRACK PRO II οι υποδοχείς για το μικρόφωνο και τα ακουστικά βρίσκονται στο πλαϊνό τμήμα της συσκευής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ευχρηστίας τόσο κατά τη χρήση, όσο και στην αποθήκευση και μεταφορά του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολύ συχνά τα βύσματα να χαλάνε λόγω μιας απροσεξίας, όπως για παράδειγμα ενός απότομου τραβήγματος.

 

Διαφορές σχετικά με τα software που ελέγχουν


Τελευταία αφήσαμε την κυριότερη διαφορά των δυο πολύ συζητημένων midi controllers, που δεν είναι άλλη από τα προγράμματα που είναι συμβατά και τα οποία μπορούν να ελέγχουν. Έτσι λοιπόν, το Numark MIXTRACK PRO II είναι συμβατό και μπορεί να ελέγξει και τα τρία πιο δημοφιλή software για djs VIRTUAL DJ, TRAKTOR DJ και SERATO ενώ το Reloop BEATMIX μπορεί να ελέγξει μόνο το VIRTUAL DJ και το TRAKTOR DJ.


Και ο νικητής είναι….


Είναι προφανές, πως για τους λάτρεις του Serato η επιλογή είναι απλά μονόδρομος και οδηγεί στο midi controller με κάρτα ήχου Numark MIXTRACK PRO II, ενώ για όλους τους υπόλοιπους DJs η απόφαση είναι δύσκολη, αφού και τα δυο midi controllers διαφέρουν σε λεπτομέρειες, ενώ αποτελούν πολύ καλή επιλογή “value for money” για Djs που είτε βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους, είτε είναι ήδη έμπειροι και επαγγελματίες!


Η επιλογή “it’s up to you”! Παρ΄όλα αυτά αν χρειαστείτε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή βοήθεια, το άρτια καταρτισμένο προσωπικό του DJSHOP, είναι πάντα στη διάθεσή σας! Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό κέντρο του djshop και ο πρώτος διαθέσιμος πωλητής θα σας εξυπηρετήσει αμέσως!