PIONEER dj midi controllers buying guide

Τα midi controllers της Pioneer κατά κάποιον τρόπο βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή και τόσο οι υποψήφιοι DJs, όσο και οι καταξιωμένοι επαγγελματίες DJs φαίνεται να «μαγεύονται» από τα midi controllers της Ιαπωνικής εταιρείας. Η Pioneer DJ έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα τα νέα μοντέλα Midi controllers το Pioneer DDJ-RX και το Pioneer DDJ-RZ και όλο και περισσότεροι στο χώρο του DJing αναρωτιούνται αν υπάρχει κάποιο midi controller που να φέρει την υπογραφή της Ιαπωνικής εταιρείας Pioneer και να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που ψάχνει ο DJ σε ένα midi controller. Με αφορμή το παραπάνω, δημιουργήσαμε ένα mini οδηγό με τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει το κάθε Midi controller της Pioneer, για να κάνουμε την επιλογή σου ευκολότερη και πιο πετυχημένη.

Το γεγονός ότι η Ιαπωνική εταιρεία Pioneer DJ έχει δημιουργήσει και κυκλοφορεί ήδη στην αγορά το δικό της DJ Software, Rekordbox DJ – το οποίο είναι συμβατό με όλα τα midi controllers που έχει κατασκευάσει, θα μπορούσε να πει κανείς πως βοηθά στο να πάρουν ένα προβάδισμα τα midi controllers της Pionner DJ, έναντι των εξίσου πολύ αξιόλογων και αξιόπιστων midi controllers της Native Instruments. Φυσικά το γεγονός αυτό σίγουρα έχει ενισχυθεί κι από το λειτουργικό πρόγραμμα της SERATO DJ, το οποίο έχει βελτιωθεί και αναβαθμιστεί κυρίως όσον αφορά τα effects και το key detection /syncing.

Σύμφωνα με την παγκόσμια αγορά τα Midi controllers της Pioneer DDJ-SB, Pioneer DJ DDJ-SX και Pioneer DJ DDJ-SR βρίσκονται στην κορυφή των πωλήσεων στο κομμάτι του DJing, κερδίζοντας δικαίως τον τίτλο των «πιο δημοφιλών DJ Controllers». Μέχρι στιγμής η Ιαπωνική εταιρεία Pioneer DJ περιλαμβάνει στη γκάμα των midi controllers 7 διαφορετικά νέα μοντέλα, τα οποία είναι τα Pioneer DJ DDJ-SB2Pioneer DJ DDJ-WEGO3Pioneer DJ DDJ-SRPioneer DJ DDJ-SX2Pioneer DJ DDJ-SZPioneer DJ DDJ-RXPioneer DJ DDJ-RZ, απ΄ τα οποία τα 2 τελευταία κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Για τον αρχάριο DJ – Back up Controller

Pioneer – DDJ-SB2


PIONEER DJ – ddj-sb2

Το midi controller DDJ-SB2 θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως το top midi controller για τον έλεγχο του Serato DJ Intro. Το DDJ-SB2 αναβαθμισμένο από τον προκάτοχό του DDJ-SB διαθέτει επιπλέον τα ποτενσιόμετρα Trim και τα level meters για τον έλεγχο της έντασης της εισόδου και των Pad Trans beat effects. Άξιο να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι το DDJ-SB2 διαθέτει ένα πλήκτρο filter fade, παρόμοιο με το FaderFX στο VCI-100/400 SE. Το Filter fader χρησιμεύει ώστε ο χρήστης να προσθέτει δύο φίλτρα high pass στο crossfader, ώστε και η ένταση και το μπάσο να ελέγχονται με ένα μόνο χέρι του DJ.

Το DDJ-SB2 αποτελεί την ιδανική επιλογή για έναν αρχάριο DJ, μπορεί όμως να αποτελέσει και μια πολύ καλή λύση για έναν επαγγελματία DJ που θέλει ένα midi controllerμε κάρτα ήχου σε ρόλο back-up εξοπλισμού –για να είναι πάντα σε ετοιμότητα.

Παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες από την Ιαπωνική εταιρεία Pioneer DJ, ώστε η ποιότητα κατασκευής να συμβαδίζει με την τιμή του DDJ-SB2, έχουν σημειωθεί κάποια παράπονα σχετικά με τη λειτουργία των jog wheels, καθώς επίσης και η απουσία RGB pads δημιουργεί μια εικόνα που διαφοροποιείται από την εικόνα των υπόλοιπων midi controllers της σειράς DDJ-S. Οι θύρες του DDJ-SB2 είναι αρκετά απλές και δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν stand-alone dj μίκτης.

 • Inputs: 1 MIC (1/4 inch Jack)
 • Outputs: 1 MASTER (RCA), 2 HEADPHONE MONITOR (1/4 inch Minijack)
 • USB: 1 USB B port

Σημειώνουμε τέλος πως το Midi Controller Pioneer DJ DDJ-SB2 συνοδεύεται από το Serato DJ Intro και η τιμή διάθεσής του είναι αρκετά οικονομική, σε σχέση με τα υπόλοιπα midi controllers της Pioneer DJ.

Το μόνο controller της Pioneer για iOS

Pioneer – DDJ-WEGO3


PIONEER DJ – ddj-wego3

Το midi controller της PIONEER DDJ-WEGO3 είναι το μοναδικό midi controller της Pioneer που είναι συμβατό με iOS συσκευές.

Αρχικά το midi controller με τα 2 κανάλια σχεδιάστηκε για να μπορέσει η Pioneer Dj να «εισχωρήσει» με κάποιον τρόπο στα καταστήματα Apple και πραγματικά η Ιαπωνική εταιρεία τo κατάφερε με το midi controller DDJ-WEGO3. Το συγκεκριμένο Midi controller της Pioneer είναι συμβατό με το algoriddim djay iOS -λογισμικό πρόγραμμα για DJs και έχει και ειδικές θύρες για σύνδεση με iPad / charger port. Η Pioneer DJ έχει σχεδιάσει ένα ειδικό καλώδιο για τη σύνδεση του DDJ-WEGO3 με το iPad, το οποίο αναφέρεται σαν Lightning connection cable και συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία. Στην περίπτωση που ο χρήστης DJ όμως χάσει το καλώδιο, τότε δυστυχώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τη σύνδεση.

Το Pioneer DJ DDJ-WEGO3 διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά, εκ των οποίων είναι το «Pulse Control», το οποίο συντελεί στο να αναβοσβήνουν τα φώτα γύρω από τις ρόδες πλοήγησης σε ζωντανό χρόνο. Είναι ένα πολύ έξυπνο και λειτουργικό trik. Το DDJ-WEGO3 κυκλοφορεί σε 3 χρώματα– μαύρο, λευκό, κόκκινο, για να ικανοποιήσει κάθε γούστο.

Κατά τα άλλα το Pioneer DDJ-WEGO3 λειτουργεί όπως κάθε άλλο midi controllerμε κάρτα ήχου με το λογισμικό της Pioneer, ενώ θετικό είναι και το γεγονός ότι υποστηρίζει και είναι συμβατό και με το Rekordbox DJ.

Σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί ως ένα midi controller με καλή σχέση ποιότητας –τιμής, που αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για τους χρήστες iOs συσκευών, είναι ιδιαίτερα φορητό και είναι συμβατό με τα Serato DJ, Rekordbox DJ, Virtual DJ (LE περιλαμβάνεται), Algoriddim djay for Mac (περιλαμβάνεται).

Controller για όλες τις χρήσεις

Pioneer – DDJ-SR


PIONEER DJ – ddj-sr

Το midi controller της Pioneer DJ DDJ-SR είναι σχεδιασμένο και προορίζεται για επαγγελματική χρήση. Έχοντας κάνει ρεκόρ πωλήσεων το DDJ-SR και έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τις πωλήσεις του DDJ-SX, το midi controller DDJ-SR φαίνεται πως ήρθε για να ξεχωρίσει! Φυσικά, αν λάβουμε υπόψη μας τα χαρακτηριστικά του DDJ-SR, δεν θα έπρεπε να μας φαίνεται περίεργο το γεγονός αυτό.

Το DDJ-SR είναι ένα dj midi controller με ενσωματωμένη κάρτα ήχου, σχεδιασμένο από την PIONEER DJ για τον plug & play έλεγχο του dj προγράμματος SERATO DJ. Οι ρόδες πλοήγησης τόσο στο DDJ-SR, όσο και στο DDJ-SX2 είναι της ίδια ποιότητας, μεγαλύτερες, πιο επίπεδες και με μεγαλύτερη ακρίβεια στο scratching από ότι αντίστοιχα jog wheels άλλων midi controllers της ίδιας κατηγορίας.

Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει το midi controller DDJ-SR ως την πολύ πετυχημένη μετάβαση από ένα πιο ερασιτεχνικό επίπεδο midi controllers σε midi controller με προδιαγραφές για επαγγελματική χρήση. Το midi controller DDJ-SR διαθέτει controls για slip mode, έχει εξόδους master & booth, Aux in είσοδο με ποτενσιόμετρο ρύθμισης της έντασης στο πίσω μέρος του dj controller, είσοδο μικροφώνου σε 1/4″ JACK. Το DDJ-SR σε αντίθεση με το DDJ-SX είναι usb powered. Αυτά αλλά και άλλα χαρακτηριστικά που διαθέτει το midi controller της Pioneer DDJ-SR το καθιστούν ιδανικό για επαγγελματίες DJs, ενώ μπορεί να σταθεί αντάξια στο midi controller της Native Instruments Traktor Kontrol S5. Μελανό σημείο στην πολύ πετυχημένη πορεία του DDJ-SR είναι η διάθεση και κυκλοφορία στην αγορά συγκεκριμένων ελλαττωματικών παρτίδων. Τα ελλαττωματικά μηχανήματα ουδέποτε αντικαταστάθηκαν όπως όφειλε να κάνει η Ελληνική αντιπροσωπεία, αντίθετα έμειναν στο σέρβις της για επισκευή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι χρήστες djs να μείνουν για πολύ καιρό χωρίς το εργαλείο δουλειάς τους. Όπως ήταν αναμενόμενο το γεγονός αυτό, δεν έκανε την Pioneer να ιδρώσει, καθώς πλέον έχει το μονοπώλιο στον χώρο του dj equipment.

Pioneer DDJ-SX2


PIONEER DJ – ddj-sx2

Το midi controller της Pioneer DJ DDJ-SX2 θεωρείται ένα ολοκληρωμένο dj set-up ιδανικό για digital djing. Όπως θα περίμενε κανείς το DDJ-SX2 έχει άριστη συμβατότητα με το λειτουργικό πρόγραμμα για DJs SERATO DJ, αλλά εξίσου συμβατό και με το REKORDBOX DJ και το Traktor. Σημειώνουμε πως στη συσκευασία περιλαμβάνεται το SERATO DJ.

Συνοπτικά:

 • Dj controller με 4-decks, ο οποίος είναι συμβατός με το λογισμικό πρόγραμμα για DJs Serato DJ. Στη συσκευασία περιλαμβάνεται και το Serato Flip.
 • Μεγάλες ρόδες πλοήγησης –Jog wheels αλουμινίου με on jog displays και hot cues count down
 • Πολύχρωμα pads δυναμικά ευαίσθητα που μετατρέπουν την ενεργοποίηση των cue points και των Samplers σε διασκέδαση.
 • Ειδικά controls για τη λειτουργία Flip του Serato DJ, που σας επιτρέπουν να κάνετε εγγραφή και να κάνεις αυτοματισμούς σε cue points on the fly.
 • 4-κάναλος μίκτης, ο οποίος υποστηρίζει την προαιρετική επέκταση του Serato DVS, για σύνδεση με αναλογικά decks ή πικάπ
 • Υποστηρίζει και άλλες πλατφόρμες DJ, όπως για παράδειγμα το NATIVE INSTRUMENTS TRAKTOR PRO
 • Περιλαμβάνει στη συσκευασία την έκδοση του Serato DJ με το Serato Flip (free download)

Το midi controller με κάρτα ήχου DDJ-SX2 είναι ένα midi controller που έχει κατασκευάσει η Pioneer από την αρχή, και έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί για τον ακριβή έλεγχο του Serato dj. Επομένως το DDJ-SX2 αποτελεί καταρχήν την ιδανική επιλογή για τους χρήστες του SERATO, θα το λατρέψουν, όμως, και οι επαγγελματίες DJs που δεν κάνουν εκπτώσεις στον ηχητικό εξοπλισμό τους. Σίγουρα η τιμή που διατίθεται το midi controller της Pioneer Dj δεν είναι προσιτή από όλους.

Η επαγγελματική λύση για τα clubs

Pioneer – DDJ-SZ


PIONEER DJ – ddj-sz

Έχουμε διαβάσει διάφορα reviews για το midi controller DDJ-SZ μεταξύ των οποίων υπήρχαν και κάποιοι πολύ ιδιαίτεροι χαρακτηρισμοί, όπως κάποιοι το χαρακτήρισαν ως την «Cadilac των Midi controllers». Και αναρωτηθήκαμε τελικά, αν το midi controllerμε κάρτα ήχου είναι τόσο καλό, όσο τα σχόλια που το συνοδεύουν. Και η αλήθεια είναι πως μόλις παραλάβαμε το πρώτο κουτί με την Pioneer DDJ-SZ εξακριβώσαμε πόσο μεγάλο και βαρύ είναι το συγκεκριμένο midi controller και φυσικά ότι είναι μια επιφάνεια εργασίας για τον επαγγελματία DJ που διαθέτει ό,τι ένας DJ έχει ονειρευτεί.

Το usb midi controller με τα 4 decks φέρει διάταξη που μοιάζει με εκείνη 2 Pioneer DJ CDJ-2000NXS τοποθετημένα σε σειρά. Λατρέψαμε τις διπλές θύρες USB/ κάρτες ήχου, ενσωματωμένες εισόδους DVS, καθώς και το ενσωματωμένη γεννήτρια εφέ. Τέλος, η υπεροχή υπάρχει ακόμα και στις ρόδες πλοήγησης jog wheels, οι οποίες στην περίπτωση του PIONEER DDJ-SZ είναι από αλουμίνιο, υπερμεγέθεις, υψηλής ανάλυσης και jog display. Το Pioneer DDJ-SZ μπορεί να λειτουργήσει και ως standalone dj mixer, όπως συμβαίνει και με τον DDJ-SX2.

Rekordbox dj controllers: Pioneer DDJ-RX/ DDJ-RZ

Τα νέα Midi controllers της Pioneer DJ DDJ-RX και Midi controller της Pioneer DJ DDJ-RZ είναι τα πρώτα επαγγελματικά dj controllers που είναι σχεδιασμένα για το software Rekordbox Dj. Αρχικά φαίνεται τα δυο αυτά controllers να είναι ίδια με τα DDJ-SX2 και DDJ-SZ αντίστοιχα, με κύρια διαφορά τους τη συμβατότητα του προγράμματος dj. Πιο συγκεκριμένα τα παλιότερα midi controllers DDJ-SX2 & DDJ-SZ είναι κατασκευασμένα βάσει του Software Serato DJ, ενώ η Ιαπωνική εταιρεία Pioneer DJ κατασκεύασε τα νέα midi controllers της βάσει του δικού της λογισμικού Rekordbox DJ.

Και σίγουρα είναι εύλογο το ερώτημα κάποιου «ποια η βασική αλλαγή –βελτίωση των δύο αυτών midi controllers, που τα διαφοροποιούν από τα προϋπάρχοντα; Δεδομένου ότι όλα τα midi controllers της Pioneer είναι συμβατά με το λογισμικό Rekordbox;». Τις διαφορές που μπορέσαμε εμείς να δούμε είναι οι ακόλουθες:

 • Slicer Capture, Pad FX, Sequencer labels, Slicer, που συνδυάζονται απευθείας με τα software controls
 • Sound Color FX κουμπιά
 • Rekordbox DJ – περιλαμβάνεται στη συσκευασία

Το DDJ-RX και το DDJ-RZ είναι Midi controllers τα οποία είναι αρκετά ακριβά, όμως ακόμα δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε αν αυτό το κόστος είναι δικαιολογημένο, αφού το rekordbox είναι ένα σχετικά νέο software και δεν μπορούμε να σχηματίσουμε μια ολοκληρωμένη και ασφαλή άποψη.

Standing Alone: XDJ-RX


Το XDJ-RX μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα DJ, αφού μπορεί να λειτουργήσει μόνο του χωρίς να απαιτείται η χρήση laptop. Πολλοί θεωρούν ως μελανό σημείο του Pioneer XDJ-RX το γεγονός ότι περιλαμβάνει μόνο 2 κανάλια, ενώ η τιμή αυτού αν και υψηλή μπορεί να θεωρηθεί πως ανταποκρίνεται στην κατασκευή και στις λειτουργίες του. Η Ιαπωνική εταιρεία Pioneer DJ είχε στο παρελθόν κυκλοφορήσει και άλλα all-in-one midi controllers, όμως το XDJ-RX αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο midi controller με ενσωματωμένη κάρτα ήχου που μπορεί να λειτουργήσει χωρίς pc/mac και ταυτόχρονα μοιάζει τόσο με ένα pc. Το Pioneer XDJ-RX αποτελείται από 2 CDJs, ενώ ενδιάμεσα υπάρχει ένα μίκτης 2 καναλιών. Η οθόνη LCD υψηλής ανάλυσης που διαθέτει στο επάνω κεντρικό μέρος ελέγχει το λογισμικό πρόγραμμα και εκατέρωθεν κάθε deck υπάρχουν τα βασικά pads ελέγχου.

Το XDJ-RX σίγουρα αποτελεί υποψήφιο εργαλείο για μόνιμες εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα CLUBS. Οι διαστάσεις του είναι αρκετά μεγάλες, μειώνοντας τη φορητότητά του, όμως την ίδια στιγμή προσφέρουν στον DJ μια άνετη και εργονομικά σχεδιασμένη επιφάνεια εργασίας που μπορεί να ελέγχει όλες τις λειτουργίες του προγράμματός του.