Το τελευταίο δημιούργημα της Pioneer, δεν είναι άλλο από το dj midi controller DDJ-SB, το οποίο αν και μετρά λίγες μέρες που είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά είναι ήδη πολύ δημοφιλές. Το Pioneer DDJ-SB ακολουθεί την στρατηγική των πολύ πετυχημένων και με υψηλή θέση στις προτιμήσεις των DJs, Pioneer DDJ-SR και Pioneer DDJ-SX, προσφέροντας επαγγελματικά χαρακτηριστικά σε πολύ προσιτή τιμή!


Το DDJ-SB βρίσκεται ήδη στο djshop και ήρθε η στιγμή να ”ξεσκονίσουμε“ το πολυσυζητημένο midi controller με κάρτα ήχου της Pioneer.


Χαρακτηριστικά του Pioneer DDJ-SB


Μικρό, φορητό, ελαφρύ, διατηρώντας όμως την πλειοψηφία των κύριων λειτουργιών του λειτουργικού προγράμματος για DJs, SERATO, το Pioneer DDJ-SB δείχνει να έχει προβάδισμα συγκρινόμενο με τους προκατόχους του DDJ-SX και DDJ-SR. Με μια πρώτη ματιά φαίνεται κομψό, με τα επιβλητικά jogwheels σε ασημένιο χρώμα και μαύρο φόντο, με μειονέκτημα όμως το υλικό κατασκευής του, το οποίο είναι εξ’ ολοκλήρου πλαστικό, και δυστυχώς όχι και τόσο αξιόλογης ποιότητας, κάτι που θα εθεωρείτο δεδομένο για προϊόντα της Pioneer.


Το DDJ-SB διαθέτει 2 jogwheels μεγάλου μεγέθους, 16 pads, κουμπιά για ενεργοποίηση των εφέ (που εξαρτώνται από το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί ο DJ, στην προκειμένη περίπτωση το πρόγραμμα SERATO DJ INTRO, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία του dj midi controller Pioneer DDJ-SB), tempo και mixer controls. Οι καλής ποιότητας low latency ρόδες jogwheels, οι οποίες είναι από αλουμίνιο, ανταποκρίνονται πλήρως στα standards της pioneer, σε αντίθεση με τα pads, τα οποία δεν είναι δυναμικά ευαίσθητα drum pads, αλλά απλά pads on/off!


Περιγραφή του Pioneer DDJ-SB


Για τον χειρισμό των εφέ, η Pioneer έκανε σημαντικές περικοπές. Στο DDJ-SB o Dj έχει την δυνατότητα να επιλέγει, να ενεργοποιεί και απενεργοποιεί τα εφέ από τρία κουμπιά, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει όλες τις παραμέτρους των εφέ, καθώς υπάρχει μόνο ένα περιστροφικό ποτενσιόμετρο το οποίο ρυθμίζει το effect level και effect time. Αντίθετα η Pioneer έχει προσθέσει στην DDJ-SB manual filter ποτενσιόμετρα σε κάθε κανάλι, κάτι που το πρωτοσυναντήσαμε στα πιο ακριβά μοντέλα της εταιρείας.

 

Performance Pads, Manual Filter και Big Jog του Pioneer DDJ-SB


Καθώς επεξεργαζόμουν το DDJ-SB, ξαφνιάστηκα ευχάριστα με την ύπαρξη μιας νέας λειτουργίας «FILTER FADE».

 

Ευχάριστη έκπληξη η λειτουργία Filter Fade στο Pioneer DDJ-SB


Πρόκειται για μια λειτουργία, η οποία επιτρέπει να γίνεται η μίξη των μουσικών κομματιών ομαλά και συνεχόμενα με το πάτημα μόλις ενός κουμπιού. Το high pass filter του δεξιού και αριστερού deck ενώνεται με το cross-fader, με αποτέλεσμα η ένταση του deck να προσαρμόζεται και σε συνεργασία με το βασικό φίλτρο, να γίνεται η μίξη και η μετάβαση των κομματιών πολύ ομαλά!


Στο πίσω μέρος του midi controller Pioneer DDJ-SB βλέπουμε την θύρα usb για τη σύνδεση με υπολογιστή WINDOWS ή MAC OS. Το DDJ-SB θα πρέπει να συνδεθεί απευθείας σε θύρα usb στον υπολογιστή και όχι μέσω usb hub, κάτι το οποίο ισχύει σε όλα τα midi controllers.


Επιπλέον στο πίσω μέρος του DDJ-SB υπάρχει έξοδος ήχου master out, η οποία είναι σε βύσματα RCA και εκεί μπορούν να συνδεθούν συσκευές, όπως είναι ενισχυτής και αυτοενισχυόμενα ηχεία.

Στο πίσω μέρος του Pioneer DDJ-SB υπάρχει έξοδος ήχου master out

 

Αντίστοιχα, στην πλαϊνή όψη του DDJ-SB διακρίνουμε τις υποδοχές για τη σύνδεση του dj midi controller με μικρόφωνο σε 1/4" jack και ακουστικών σε 1/4" stereo JACK ή stereo mini JACK.


Υποδοχές σύνδεσης του Pioneer DDJ-SB με μικρόφωνο και ακουστικά


Πλεονεκτήματα του Pioneer DDJ-SB


Αναφέροντας ήδη πως το midi controller DDJ-SB είναι ελαφρύ και με μικρές διαστάσεις, μπορείτε εύκολα να καταλάβατε πως έχει πολλά bonus όσο αναφορά τη φορητότητα και την ευχρηστία. Αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι το συγκεκριμένο midi controller της Pioneer είναι και usb powered, αυτομάτως μπορεί να θεωρηθεί ως μια πολύ στοχευμένη επιλογή για έναν mobile dj, αφού δεν χρειάζεται εξωτερικό τροφοδοτικό και μπορεί να τροφοδοτείται μέσω της σύνδεσής του με τον υπολογιστή.


Για το τέλος άφησα ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για την τελική επιλογή ενός DJ για το κατάλληλο midi controller, το οποίο δεν είναι άλλο από το πρόγραμμα για DJs, το οποίο είναι συμβατό με το εκάστοτε dj midi controller. Στην προκειμένη περίπτωση το DDJ-SB έχει σχεδιαστεί από την Pioneer σε συνεργασία με την SERATO για τα προγράμματα SERATO DJ INTRO και SERATO DJ. Το SERATO DJ INTRO παρέχεται δωρεάν με το Pioneer DDJ-SB, ενώ εάν θελήσει κάποιος την μεγαλύτερη και πληρέστερη έκδοση, SERATO DJ, θα χρειαστεί να την αγοράσει.


Σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι τα Serato Dj Intro και Serato DJ, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είναι συμβατά με τα Windows 8, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη περάσει αρκετός καιρός από την κυκλοφορία τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να περιορίζεται η συμβατότητά του με τα νέα laptops και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον dj, ο οποίος έχει υπολογιστή με λειτουργικό Windows 8.


Μετά από την λεπτομερή γνωριμία μας με το dj midi controller Pioneer DDJ-SB, δε θα δίσταζα να το χαρακτηρίσω ως υπερεκτιμημένο, αφού παρά την πολύ προσιτή τιμή του και την βαρύγδουπη υπογραφή της Pioneer, η σχέση ποιότητας - τιμής μάλλον δεν είναι σχέση ισορροπίας! Και ενώ όλα φάνταζαν πως το DDJ-SB έχει προδιαγραφές που θα το φέρουν στην κορυφή, σίγουρα ο ενδιαφερόμενος DJ μπορεί, έπειτα από μια καλή έρευνα αγοράς να διαπιστώσει πως υπάρχουν midi controllers με πολύ πιο αξιόλογα χαρακτηριστικά και δυνατότητες και το κυριότερο σε τιμές που να ανταποκρίνονται σ’ αυτά!


Οι κριτές είστε εσείς και η τελική επιλογή είναι δική σας! Εμείς είμαστε εδώ για να σας ενημερώνουμε όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτα! Για όποια άλλη πληροφορία και βοήθεια για την πιο κατάλληλη επιλογή για εσάς, μη διστάσετε να μας επισκεφτείτε στο djshop και να δοκιμάσετε live τα προϊόντα που σας ενδιαφέρουν και να συμβουλευτείτε τους έμπειρους πωλητές μας!