Οδηγός κατασκευής καλωδίου ήχου SPEAKON

Θέλετε να ενώσετε τα παθητικά ηχεία σας με τον ενισχυτή και αναζητάτε καλώδιο; Είστε σε μια δημιουργική φάση και αναρωτιέστε αν μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε το καλώδιο σύνδεσης; Με την σωστή καθοδήγηση, σίγουρα δεν είναι και τόσο πολύπλοκο όσο μπορεί να φαντάζει!

Παρακάτω θα σας δείξουμε πως μπορείτε με απλά βήματα να κατασκευάσετε ένα καλώδιο με speakon βύσματα για να συνδέσετε τα παθητικά ηχεία με τον τελικό ενισχυτή σας.

Αρχικά για να φτιάξετε τα δικά σας καλώδια θα πρέπει να έχετε καταγράψει τις ακόλουθες πληροφορίες:

• Καταρχήν, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας τα βύσματα στην είσοδο των ηχείων.
• Αντίστοιχα, θα πρέπει να δείτε και το βύσμα που καταλήγει η έξοδος του ενισχυτή, συνήθως πρόκειται για βύσμα Speakon.
• Στη συνέχεια, υπολογίζετε το μήκος του καλωδίου που θα χρειαστείτε- μετρώντας την απόσταση των ηχείων από τον ενισχυτή.

Έχοντας συγκεντρώσει τις παραπάνω πληροφορίες, έχετε ήδη ολοκληρώσει το πρώτο βήμα και είστε έτοιμοι για την αγορά των υλικών σας. Επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα του djshop και επιλέξτε μέσα από την πολύ μεγάλη ποικιλία σε καλώδια και βύσματα, τα υλικά που είναι καταλληλότερα για εσάς και στο εύρος τιμών που επιθυμείτε.

Αφού προμηθευτείτε τα υλικά σας, σειρά έχουν τα εργαλεία που θα χρειαστείτε για την συναρμολόγησή τους. Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι ένα κοφτάκι και ένας απογυμνωτής. Εναλλακτικά του απογυμνωτή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοπίδι. Όπως και να χει, μεγάλη προσοχή μην κόψετε τα δάκτυλά σας!

 

 

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για το πως θα ενώσετε τα βύσματα speakon με το μεγαφωνικό καλώδιο και να φτιάξετε το δικό σας καλώδιο.
Τα βύσματα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι τα βύσματα SPEAKON.

 


Συνήθως τα βύσματα ηχείων speakon έχουν 4 ή 2 επαφές. Οι επαφές του Speakon είναι αριθμημένες αντίστοιχα σε +1  -1 και +2   -2.

Στα κοινά ηχεία οι επαφές που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι +1 -1, όπου +1 είναι το θετικό άκρο και -1 είναι το αρνητικό άκρο.  

 

 


Σπανιότερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και βύσματα Jack 6.35mm. Σε αυτή την περίπτωση, προτείνουμε να επιλέξετε ένα ολοκληρωμένο έτοιμο καλώδιο, ή να ζητήσετε να σας το φτιάξουμε στο τμήμα Service, καθώς πρόκειται για μια πιο πολύπλοκη διεργασία, δεδομένου ότι απαιτείται η χρήση κολλητηρίου, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Τα βύσματα jack 6,35mm διατίθενται σε δύο είδη: τα stereo jack και τα mono jack. Τα stereo jack φέρουν τρεις ξεχωριστές επαφές, ενώ τα mono jack φέρουν δύο ξεχωριστές επαφές. Τα πρώτα χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση συμμετρικών σημάτων (balanced) ενδιάμεσων συσκευών όπως επεξεργαστές ήχου, μίκτες κλπ. Τα δεύτερα χρησιμοποιούνται για ασύμμετρα σήματα (unbalanced) για ενδιάμεσες συσκευές όπως αναφέρεται παραπάνω αλλά και για διασύνδεση ηχείων. Σε γενικές γραμμές η χρήση βυσμάτων jack δεν είναι η προτεινόμενη. 


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πως θα ενώσετε τα βύσματα καρφί JACK 6,35mm ανατρέξτε στον οδηγό συναρμολόγησης βύσματος - 1/4 jack από το DJSHOP (αρχείο pdf).


Έχοντας συγκεντρώσει τα υλικά και να υλικά, μπορείτε να συνεχίσετε στην κατασκευή του καλωδίου. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή, αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας.


• Κόβουμε και ανοίγουμε τα καλώδια που θα χρησιμοποιήσουμε. Με τη βοήθεια ενός απογυμνωτή ξεγυμνώνουμε τα καλώδια με προσοχή. Στην περίπτωση που δεν έχουμε απογυμνωτή καλωδίου, μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε ένα κοφτάκι ή μια πένσα. Πάντα χρησιμοποιούμε τα εργαλεία με προσοχή για να αποφύγουμε τραυματισμούς.

 

 

 

• Στρίβουμε καλά τις απογυμνωμένες άκρες των καλωδίων. Προσέχουμε οι χάλκινες τρίχες να μην εξέχουν και να είναι ομοιόμορφα περιστρεφόμενες, για να είναι πιο πετυχημένη η σύνδεση του καλωδίου με το βύσμα. Τα καλώδια είναι έτοιμα για την ένωση με τα βύσματα.

 

 

 

Έστω ότι θέλουμε συνδέσουμε στο καλώδιο ένα βύσμα Speakon. Αρχικά προσέχετε να εισάγετε το καλώδιο στο πίσω μέρος του βύσματος, ώστε στο τέλος να μπορέσετε να το βιδώσετε.

 Τοποθετούμε με προσοχή τους αγωγούς στις αντίστοιχες θέσεις των ακροδεκτών. Συνήθως, η σύνδεση είναι στο +1 το κόκκινο θετικό και το -1 το μαύρο αρνητικό.
Βιδώνετε και σφίγγετε καλά.


Κουμπώνετε το βύσμα- Προσοχή να έχει γίνει σωστά η τοποθέτηση του βύσματος απ΄ την αρχή για να μπορέσετε να συναρμολογήσετε το βύσμα.
Μεγάλη προσοχή στους χάλκινους αγωγούς, οι οποίοι πρέπει να είναι ομοιόμορφα στριφογυρισμένοι.

Σε αντίθετη περίπτωση που προεξέχουν χάλκινες τρίχες, υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος και πιθανότητα καταστροφής εξόδου του ενισχυτή.

 


Επαναλαμβάνεται με την ίδια σειρά τα βήματα και στο άλλο άκρο του καλωδίου. Συνδέεται και το άλλο άκρο με ένα βύσμα Speakon.


Στην περίπτωση που το καλώδιο το συνδέουμε με μπόρνα, τότε διαφοροποιείται η διαδικασία, ως προς το δεύτερο άκρο του καλωδίου.

 

 

Σ΄ αυτή την περίπτωση η διαδικασία του δεύτερου άκρου του καλωδίου είναι η ακόλουθη:


• Κόβουμε και ανοίγουμε τα καλώδια που θα χρησιμοποιήσουμε. Με τη βοήθεια ενός απογυμνωτή ξεγυμνώνουμε τα καλώδια με προσοχή. Στην περίπτωση που δεν έχουμε απογυμνωτή καλωδίου, μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε ένα κοφτάκι ή μια πένσα. Πάντα χρησιμοποιούμε τα εργαλεία με προσοχή για να αποφύγουμε τραυματισμούς.


• Στρίβουμε καλά τις απογυμνωμένες άκρες των καλωδίων. Προσέχουμε οι χάλκινες τρίχες να μην εξέχουν και να είναι ομοιόμορφα περιστρεφόμενες, για να είναι πιο πετυχημένη η σύνδεση του καλωδίου με το βύσμα. Τα καλώδια είναι έτοιμα για την ένωση με τα βύσματα. (μέχρι εδώ η διαδικασία είναι η ίδια)


• Στη συνέχεια ξεβιδώνουμε στο μέγιστο τις μπόρνες.

 

 • Περνάμε με μεγάλη προσοχή τις μπόρνες στις τρύπες, ώστε να μην εξέχουν οι χάλκινες τρίχες.

 • Τελευταία, ξαναβιδώνουμε τις μπόρνες και είμαστε έτοιμοι.

 

Ο παρακάτω μη προσεκτικός τρόπος σύνδεσης των ηχείων στον ενισχυτή είναι απαγορευτικός. Υπάρχει πιθανότητα οι χάλκινοι αγωγοί που εξέχουν να ακουμπήσουν είτε στο σασί είτε με τον άλλο πόλο και να δημιουργήσουν βραχυκύκλωμα με καταστροφικές συνέπειες για τον ενισχυτή.

 

 


Και μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία, έχετε ήδη ένα καλώδιο στα χέρια σας, που το έχετε μόνοι σας κατασκευάσει και είναι έτοιμο για να συνδέσετε τα ηχεία σας!

 

Ακολουθήστε τις οδηγίες μας και η διαδικασία της δημιουργίας ενός καλωδίου ήχου θα είναι γίνει για εσάς απλή και εύκολη!