MT-12A ένα ενεργό ηχείο-σημείο αναφοράς από την Audiophony

Το MT-12A της Audiophony, παρόλο που κυκλοφορεί σχεδόν για ένα χρόνο, έχει ήδη σημειώσει πολύ καλές πωλήσεις! Το αυτοενισχυόμενο ηχείο της Audiophony MT-12A μας κέρδισε από την πρώτη κιόλας στιγμή, αφού μας αρέσει πολύ ο ήχος του και η αξιοπιστία του! Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να περιγράψουμε το MT-12A ως ένα αυτοενισχυόμενο ηχείο με όμορφο design, χαμηλό βάρος και πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Φυσικά μιλώντας για το ενεργό ηχείο της γαλλικής εταιρίας MT-12A, δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε την πολύ καλή και ισορροπημένη απόκριση συχνοτήτων, καθώς και την ένταση των χαμηλών συχνοτήτων, η οποία –όπως θα δείξουν και οι σχετικές μετρήσεις που ακολουθούν- είναι αρκετά πιο ενισχυμένες από τις χαμηλές συχνότητες ηχείων αντίστοιχης κατηγορίας. Η γαλλική εταιρία Audiophony με το ενεργό ηχείο MT-12A αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως στόχος της είναι η κατασκευή επαγγελματικών μηχανημάτων ήχου που να ανταποκρίνονται στην καλύτερη σχέση ποιότητας –τιμής. Η σειρά αυτοενισχυόμενων ηχείων της Audiophony MT έχει κυκλοφορήσει εδώ και ένα χρόνο και πραγματικά συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται, ώστε να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο «πακέτο», ικανό να καλύψει το κενό, που υπήρχε μεταξύ πολύ οικονομικών ενεργών ηχείων και ακριβότερων ηχείων.

 

Πίσω όψη του ενεργού ηχείου Audiophony MT-12A

 

Παρατηρώντας την πίσω όψη του ενεργού ηχείου Audiophony MT-12A, μπορούμε να δούμε την ένδειξη λειτουργίας power και την ένδειξη σήματος εισόδου signal (σήμα στην είσοδο). Σημαντικό είναι να σημειώσουμε πως στην ένδειξη του σήματος εισόδου signal, συμπεριλαμβάνεται και ένδειξη clip υπεροδήγησης εισόδου. Αυτή η ένδειξη LED στο πίσω μέρος του MT-12A είναι δύο χρωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, όταν το χρώμα του led είναι πράσινο, τότε έχουμε ένδειξη πως υπάρχει σήμα, ενώ όταν το χρώμα του led μεταβαίνει σε κόκκινο χρώμα, τότε έχουμε ένδειξη- προειδοποίηση πως το σήμα φτάνει στα όρια του, λίγο πριν την παραμόρφωση (σημαντικό για κάθε χειριστή να γνωρίζει τα όρια εκτός από το αυτί μας).


Επιπλέον, στο πίσω μέρος του ενεργού ηχείου της Audiophony MT-12A, μπορούμε να εντοπίσουμε τον μίκτη δύο καναλιών το equaliazer δύο περιοχών και την έξοδο line out. Στον μίκτη και πιο συγκεκριμένα στο κανάλι 1, μπορούμε να συνδέσουμε ένα μικρόφωνο ή ένα κανάλι line σε XLR ή 1/4" JACK (combo βύσμα) balanced. Η επιλογή της προενίσχυσης γίνεται από ένα μπουτόν πάνω από το combo βύσμα. Στο κανάλι 2 μπορούμε να συνδέσουμε ένα κανάλι line σε XLR ή 1/4" JACK (combo βύσμα) balanced ή μία φορητή συσκευή όπως iPOD, mp3 player, smartphone, στην είσοδο AUX με βύσμα stereo mini JACK. Και σε αυτό το κανάλι η επιλογή της προενίσχυσης γίνεται από ένα μπουτόν πάνω από το combo βύσμα. Το κάθε κανάλι διαθέτει περιστροφικό ποτενσιόμετρα για τη ρύθμιση της ευαισθησίας εισόδου (gain). Στην δεξιά πάνω πλευρά διακρίνουμε τα δύο ποτενσιόμετρα Lo και Hi τα οποία χρησιμοποιούνται για την γενική ρύθμιση της χροιάς του ήχου για +/-15dB για τις χαμηλές και +/-15dB για τις υψηλές συχνότητες. Τέλος, υπάρχει η έξοδος line out ή αλλιώς thru out όπως είναι γνωστή, μέσω της οποίας γίνεται και η σύνδεση με κάποιο άλλο αυτοενισχυόμενο ηχείο ή με έναν τελικό ενισχυτή ήχου.

 Πίσω μέρος του ενεργού ηχείου της Audiophony MT-12A


Η γαλλική εταιρία Audiophony, θέλοντας να δώσει σωστές κατευθύνσεις και ένα χέρι βοηθείας στους χρήστες για αποφυγή προβλημάτων, στην πίσω όψη του ενεργού ηχείου MT-12A έχει σχεδιάσει ένα σχεδιάγραμμα για την σωστή σύνδεση των καλωδίων για balanced ή unbalanced στην είσοδο του ενισχυτή.
Σχεδιάγραμμα για τη σωστή σύνδεση καλωδίων στο πίσω μέρος του MT-12A


Φυσικά όπως ισχύει και σε όλα τα αυτοενισχυόμενα ηχεία, έτσι και το MT-12A στην οπίσθια όψη του διαθέτει διακόπτη ενεργοποίησης Power ON/OFF, γενική εξωτερική ασφάλεια και βύσμα τροφοδοσίας DIN.
Διακόπτες οπίσθιας όψης του MT-12A

 

Παρατηρώντας το εσωτερικό του MT-12A της Audiophony

 

Παρατηρώντας το αυτοενισχυόμενο ηχείο της Audiophony MT-12A εκ των έσω διαπιστώνουμε πως πρόκειται για ένα αυτοενισχυόμενο ηχείο με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, το οποίο παρόλο που αποτελείται από υλικά “made in China”, πρόκειται για υλικά τα οποία έχουν πολύ καλές προδιαγραφές, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι πλακέτες που εμπεριέχει είναι εποξικές και υψηλής αντοχής, καθώς εμπεριέχει και πυκνωτές εξομάλυνσης 105C. Επιπλέον, εξετάζοντας λεπτομερώς το εσωτερικό του MT-12A, μπορούμε να διαπιστώσουμε το πόσο καλά είναι κολλημένα τα υλικά και τα καλώδια, καθώς και το γενικό φίλτρο στην είσοδο της τροφοδοσίας κατά των παρασίτων και θορύβων από τα παλμοτροφοδοτικά και παράσιτα.


Το ενεργό ηχείο της Audiophony MT-12A έχει χαμηλό βάρος, το οποίο κυρίως οφείλεται στην τροφοδοσία switching (παλμοτροφοδοτικό) και στον ενισχυτή class D, χαρακτηριστικά τα οποία συμβάλουν έμμεσα και στην καλύτερη και πιο εύκολη φορητότητα του ηχείου.


Ενισχυτής woofer τάξης class D & για τις υψηλές ΑΒ. Το γνωστό ολοκληρωμένο TDA7294 datasheet αναλαμβάνει τις υψηλές συχνότητες διάταξη AB ενίσχυσης.


Η κατασκευή του MT-12A είναι εξολοκλήρου SMD. Η κατασκευή SMD έχει το πλεονέκτημα του μικρότερου βάρους και μικρότερου μεγέθους του ηχείου, όμως αυξάνει αρκετά το βαθμό δυσκολίας της κατασκευής του. Και σίγουρα, κάτω από άλλες συνθήκες μπορεί η πολύπλοκή επισκευή να αποτελούσε μείζον πρόβλημα, στην περίπτωση όμως του MT-12A τα πράγμα είναι πιο απλά, αφού η Audiophony διαθέτει πολύ καλή υποστήριξη με ανταλλακτικά πλακέτας για αντικατάσταση, τα οποία και υπάρχουν ήδη διαθέσιμα και σε μεγάλο απόθεμα στο τμήμα service του DJShop.

 

Εσωτερικό του ηχείου MT-12A- τροφοδοτικό switching

 Κύκλωμα ενισχυτή από το εσωτερικό του MT-12A

 

 

Εσωτερικό μέρος του Audiophony MT-12A

 1Εσωτερικό τμήμα MT-12A- πλακέτα

 


Εσωτερικό ενεργού ηχείου Audiophony MT-12A-καλώδια, φίλτρα

 Εσωτερική πλακέτα του ενεργού ηχείου της Audiophony MT-12A

 

Δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε το driver του MT-12A. Η γαλλική εταιρία Audiophony φαίνεται να επενδύει και να δίνει ιδιαίτερο βάρος στα driver των αυτοενισχυόμενων ηχείων της. Έτσι, λοιπόν, ξεκινώντας με το ενεργό ηχείο της MT-12A, χρησιμοποίησε βιδωτό driver, το οποίο είναι και ιδιαίτερα στιβαρό με μεγάλο μαγνήτη που επιβεβαιώνει την ισχύ του. Τέλος, διαθέτει πλαστικό καπάκι για την καλύτερη και πιο σταθερή στερέωση του διαφράγματος.

 Πλαστικό καπάκι για τη στερέωση του διαφράγματος στο MT-12A

 Στιβαρό βιδωτό driver του Audiophony MT-12A με μεγάλο μαγνήτη


Σε ό,τι αφορά στο μεγάφωνο του ενεργού ηχείου MT-12A, μπορούμε να σημειώσουμε πως πρόκειται για ένα μεγάφωνο χαμηλών συχνοτήτων, στιβαρό, με μεγάλο μαγνήτη- ένα χαρακτηριστικό που επιβεβαιώνει την ισχύ του. Το μεγάφωνο του MT-12A διαθέτει αεριζόμενο vented gap για καλύτερη θερμοαπαγωγή, δυνατές σκληρές αναρτήσεις, κορδόνια σε σωστή θέση & αρκετά στιβαρό spider. Το μόνο μείον του είναι πως το σασί που διαθέτει δεν είναι αρκετά ισχυρό και αυτό είναι και το μελανό του σημείο του μεγαφώνου του MT-12A.

 Μαγνήτης woofer του MT-12A με μέγεθος που σχεδόν ισοδυναμεί με το μέγεθος του woofer

 Woofer με αεριζόμενο vented gap

 Στιβαρά το Spider και τα κορδόνια του woofer του MT-12A

 Δεδομένου του χρόνου που βρίσκονται διαθέσιμα στην ελληνική αγορά τα ενεργά ηχεία της Audiophony MT-12A, είχα την ευκαιρία να επισκευάσω 1-2 ηχεία. Η αιτία της βλάβης τους και τις δυο φορές σχετιζόταν με την ανικανότητα των χρηστών να αφουγκράζονται το κρίσιμο σημείο , πριν την παραμόρφωση με αποτέλεσμα να καίγονται κάποιες από τις προστασίες τους! Πρέπει πάντα ο χρήστης ενός ηχείου να έχει υπόψη του πως τα ηχεία καίγονται και γι αυτό είναι απαραίτητη και η συνετή τους χρήση, καθώς και η συνεχής αξιολόγηση του ηχητικού αποτελέσματος, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί και η παραμικρή παραμόρφωση. Τα δυο αυτά καμένα ηχεία αποτέλεσαν για μένα μια ευκαιρία να ανοίξω και να διαπιστώσω την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και περιέλιξης του πηνίου. Στην παρακάτω εικόνα από το πηνίο του MT-12A που άνοιξα για επισκευή μπορεί κανείς να παρατηρήσει την αλλαγή του χρώματος του πηνίου, λόγω της παραμόρφωσης- το οποίο δεν φέρει πλέον το συνηθισμένο χάλκινο χρώμα, αλλά έχει έναν πιο σκούρο χρωματισμό-προς το μαύρο. Το πηνίο ναι μεν άλλαξε χρώμα, όμως προς μεγάλη μου έκπληξη δεν παρατήρησα να έχουν ξεκολλήσει ή να έχουν φύγει οι σπείρες όπως συμβαίνει συνήθως σε άλλα μεγάφωνα, τα οποία έχουν υποστεί έστω και την παραμικρή παραμόρφωση!

 


Πηνίο MT-12A μετά από παραμορφώσεις στον ήχο


Δοκιμαστικές μετρήσεις με το αυτοενισχυόμενο ηχείο Audiophony MT-12A

 

MLS μέτρηση απόκρισης συχνοτήτων με τα equalizer στην θέση FLAT 0dB.


Πολύ καλή και ισορροπημένη απόκριση με εμφανείς βυθίσεις από το κλασσικό πρόβλημα χώρου ειδικά στις χαμηλές συχνότητες όπως 160Hz & 420Hz. Εμείς όμως εδώ στο εξειδικευμένο service του DJShop για να είμαστε έτοιμοι για κάθε πρόβλημα- πρόκληση, έχουμε γεμίσει ανταλλακτικά και εμπορεύματα ως και στο χώρο του service, επομένως ο χώρος των μετρήσεων δεν είναι και ο πιο κατάλληλος (όσον αφορά τη μόνωση)-με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι χαμηλές συχνότητες 160Hz & 420Hz!!! Σε γενικές γραμμές έχουμε μία πολύ ισορροπημένη απόκριση συχνότητας και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχουμε είναι ένα peak στις χαμηλές όπου εκεί οφείλεται ότι κερδίζει στα μπάσα πολλά από αντίστοιχα ηχεία της κατηγορίας του.
Mls μέτρηση στη θέση flat

 

RTA μέτρηση απόκρισης συχνοτήτων.


Η μέτρηση με RTA μας δείχνει την ισορροπία που προσφέρει το Audiophony MT-12A και τη δυνατότητα που έχει να κατεβαίνει μέχρι τους 50Hz. Η βύθιση των 160Hz & 420Hz οφείλονται όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προβλήματα μόνωσης του χώρου! Επίσης μπορούμε να παρατηρήσουμε την ομαλή μετάβαση των συχνοτήτων του woofer με την κόρνα, καθώς και το peak που υπάρχει στις χαμηλές συχνότητες!

 

 


Μέτρηση rta


Μέτρηση του Audiophony MT-12A με ημιτονοειδή σάρωση συχνοτήτων.

 

Η ισορροπία των συχνοτήτων που παρατηρούμε στη συγκεκριμένη μέτρηση είναι εμφανής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις προηγούμενες μετρήσεις. Επιπλέον, μπορούμε να διακρίνουμε τη δεύτερη και την τρίτη αρμονική παραμόρφωση στις αντίστοιχες συχνότητες. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω πως οι συγκεκριμένες παραμορφώσεις, έχουν ενισχυθεί κατά 10db για να φαίνονται στο γράφημα, άρα μην τρομάζετε με τις καμπύλες. Στο κάτωθεν διάγραμμα μπορούμε να παρατηρήσουμε πως ξεκάθαρα πως και τις ανακλάσεις που επηρεάζουν την μέτρηση, όπως είναι για παράδειγμα πάλι οι 160Hz & 420Hz.

 


Μέτρηση sin-thd