5 Πρακτικές συμβουλές για κάθε DJ!

1. Μη μένεις στα συνηθισμένα!

Στην μουσική βιομηχανία, με τις χιλιάδες κυκλοφορίες, με τα μεγάλα και τα μικρότερα ονόματα αλλά και τις super επιτυχίες, δεν είναι και εύκολο να κάνεις τη διαφορά. Αυτός όμως θα έπρεπε να είναι ο πρώτος σου στόχος: πρωτότυπες μουσικές, πρωτοποριακοί συνδυασμοί, μοναδικό αποτέλεσμα. Το εύκολο είναι το συνηθισμένο, ίσως να είναι και αυτό που θα γίνει και πιο γρήγορα αποδεκτό από τα αυτιά του κόσμου, μιας και αυτό έχει συνηθίσει να ακούει. Ωστόσο είναι ταυτόχρονα αυτό που θα κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι. Εσύ, πρέπει να κάνεις τη διαφορά! Άκου τις μουσικές που σου αρέσουν και πάρε έμπνευση από αυτό που λέμε «κλασσικούς» για να φτιάξεις κάτι καινούργιο και μοναδικό!

 

2. Άκου ξανά και ξανά τη λίστα σου


Τα κομμάτια που έχεις επιλέξει πρέπει να τα ξέρεις καλύτερα από την παλάμη του χεριού σου! Να έχεις αποτυπώσει στο μυαλό σου καλά τη μελωδία και τη δυναμική τους. Έτσι, ανά πάσα στιγμή θα είσαι έτοιμος, ακόμα και σε live χρόνο για σωστά και επιτυχημένα γυρίσματα και αλλαγές. Συνδυασμούς αρμόνικα δεμένους που οδηγούν τη διάθεση του ακροατή σου εκεί που τη θέλεις! Το τελευταίο πράγμα που θέλεις να σου συμβεί είναι ένα fail σε «κάτι τόσο απλό», όπως όλοι έχουμε ακούσει από το κοινό μας να λέει. Ναι, έχουν όλοι άποψη σήμερα και φυσικά δε μπορείς να τους έχεις όλους ευχαριστημένους,. Αλλά παραδέξου το… Έχεις βρεθεί σε αυτή τη θέση παραπάνω από μια φορά!

 

3. Εξάσκηση


Εδώ δεν έχουμε να πούμε και πολλά! Ανεξάρτητα από ποιο λογισμικό χρησιμοποιείς, ποιο τελευταίο μοντέλο αγόρασες και όλα τα σχετικά, ο μόνος τρόπος για να βελτιωθείς είναι η εξάσκηση. Το άκουγες να το λένε οι καθηγητές σου, άκουσε το μια ακόμα φορά: «η επανάληψη είναι το κλειδί». Τέσταρε διαφορετικά είδη μίξης στο σπίτι, μάθε πως τα κομμάτια σου μπορούν να «κυλήσουν αρμονικά» μαζί, βρες αυτό το πολυπόθητο πακέτο των δυο ή τριών κομματιών που θα καταφέρεις να συνδυάσεις. Μάθε κάθε δυνατότητα που σου δίνουν τα μηχανήματα που έχεις επιλέξει… όπως το όνομα σου. Δε θέλεις στη δύσκολη στιγμή να μη ξέρεις τι να κάνεις! Άρα πρέπει να είσαι κάνει πολύ καλή προπόνηση από πριν για να αποδώσεις το καλύτερο!

 

4. Να είσαι πάντα προετοιμασμένος


Κάθε εμφάνιση είναι διαφορετική, και ενώ θα θέλεις πάντα να έχεις αφήσει περιθώρια για αυτοσχεδιασμό, όσο περισσότερο προετοιμασμένος είσαι ακόμα και για την πιο μικρή λεπτομέρεια, τόσο πιο άνετος θα αισθάνεσαι . Λάβε υπόψη σου όλους τους παράγοντες! Η έκταση του χώρου που θα παίξεις, ο κόσμος που θα σε ακούσει, η αφορμή για την εκδήλωση, ακόμη και η πόλη στη οποία θα παίξεις, όλα μπορούν να γίνουν παράγοντες που θα καθορίσουν την προετοιμασία σου. Παίζεις βινύλιο; Αρχειοθέτησε τους δίσκους σου σωστά. Serato; Βάλε σε τάξη τα crates. Traktor; Ετοιμάστε τις λίστες σου! Ετοίμασε τα όλα από πριν για να πετύχεις μια εμφάνιση που θα θέλεις να θυμάσαι και όχι να ξεχάσεις!

 

5. Μείνε συγκεντρωμένος στη δουλειά σου!


Τώρα που είσαι σωστά προετοιμασμένος, έχοντας τα κομμάτια σου σε τάξη, κομμάτια που τα ξέρεις απέξω κι ανακατωτά και είσαι έτοιμος να αποδείξεις ότι είσαι στ’ αλήθεια γνώστης… Απλά κάντο! Γιατί το λέω αυτό; Είναι ωραίο οι φίλοι σου να έρχονται και να διασκεδάζουν μαζί σου! Περνά πιο ωραία και πιο γρήγορα η βραδιά με σφηνάκια και κουβεντούλα, αλλά πόσο συγκεντρωμένος είσαι στη δουλειά σου όταν κάνεις τόσα ταυτόχρονα; Ο Ναπολέοντας ήταν ένας και αν και είναι motto των περισσότερων γυναικών… πόσα πράγματα νομίζεις ότι μπορείς να κάνει ς ταυτόχρονα και μάλιστα πετυχημένα;